
In deze rare periode, nu veel mensen thuiszitten, merk je hoe belangrijk beweging is voor je gezondheid en vitaliteit. We zijn thuis aan het werk; aan de telefoon, achter ons scherm en moeten regelmatig even naar buiten voor wat lichaamsbeweging. Zelf heb ik in elk geval behoefte om iedere dag even de natuur in te gaan: dé plek om je op te laden en even wat vitamine D op te doen. Al bewegend kom je tot rust. Je humeur klaart op en dat werkt weer door op tal van andere dingen. Buiten bewegen is gewoon goed voor je hele lijf!
Voordelen van wandel coaching zijn legio. Benieuwd? Lees dan verder!
Zelf maakte ik na de economische crisis van 2008 een carrière switch. Na mijn ontslag als makelaar wilde ik op een andere manier mijn geld zien te verdienen. Ik stond voor een belangrijke keuze en heb gekozen voor loopbaancoaching. Deze verandering heeft me enorm veel opgeleverd; ik heb zoveel meer werkplezier gekregen. Een mooie ervaring, die ik nu meeneem in de trajectbegeleiding en het coachen en re-integreren van mensen.
Zet je hoofd in beweging
Maandelijks begeleid ik een groepswandeling met onze kandidaten en ervaar hoe belangrijk sporttrajecten zijn voor iemands gezondheid en vitaliteit. Zieke werknemers of mensen die zijn ontslagen kunnen vaak nog prima sporten en wandelen. Uit onderzoek blijkt dat beweging fysiek en mentaal veel oplevert; in de hersenen komen bepaalde stoffen vrij die je beter doen voelen. Bij mensen met stress en burn-out klachten geeft elke dag een half uurtje wandelen veel resultaat. Door in beweging te zijn komen gedachten ook in beweging. Je kunt ze relativeren zonder dat je meteen stappen zet. Eigenlijk leert iemand vanuit beweging weer zijn eigen regie te pakken.
Lopend praten gaat makkelijker
Naast elkaar lopend, praat je veel makkelijker dan samen aan tafel. Er zit niet iemand tegenover je die je indringend aankijkt. Ik loop eerst altijd een stukje in stilte, zodat mensen even kunnen landen. Vervolgens hanteer ik verschillende methodes. De natuur leent zich bijvoorbeeld heel goed als metafoor. Laatst organiseerden we een sessie over loslaten. Wat wil je loslaten? Een van de deelnemers vond in het bos een grote steen; een zware last die symbool stond voor een oude werkgever. Die steen heeft ze letterlijk van zich af gegooid.
Zelf je pad kiezen
Ook staan mensen in lastige werksituaties vaak letterlijk op een kruispunt: welk pad kiezen ze om opnieuw te beginnen? Welke stappen wil iemand zetten? Kies je voor de makkelijke weg of voor een pad met hindernissen? Ga je de obstakels aan, ontwijk je ze, laat je ze achter? Deelnemers kiezen in het bos zelf hun pad en stappen letterlijk over boomstronken en plassen heen.
Met de ogen dicht
Of neem een cliënt die last had van veel spanningen en angsten. Iemand die al diverse therapieën had doorlopen en altijd alles onder controle wilde houden. Tijdens het wandelen heb ik haar een stuk met haar ogen dicht laten lopen, onder mijn begeleiding. Heel eng natuurlijk, voor iemand die niet de controle kan loslaten. Wat gebeurt er als je dat letterlijk moet doen? Na afloop was ze zo blij; ze bleek er enorm veel aan gehad te hebben.
Karin Bokhorst is trajectbegeleider, re-integratiespecialist en inzetbaarheidscoach bij BrinQer.