Mantelzorg en werk: een uitdaging voor jou en je medewerkers
Als werkgever wil je het beste voor je medewerkers én je bedrijf. Maar wat als een van je medewerkers naast zijn baan ook de zorg voor een naaste op zich neemt? Deze combinatie van werk en mantelzorg kan leiden tot stress, verminderde prestaties en zelfs ziekteverzuim. Gelukkig kun je als werkgever een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van mantelzorgende medewerkers!
De impact van mantelzorg op werk
Mantelzorgers vormen een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 52% van de medewerkers zichzelf identificeert als mantelzorger.
Deze medewerkers staan voor grote uitdagingen:
• Tijdsdruk: het balanceren van werktijden met zorgtaken leidt vaak tot stress en uitputting.
• Carrière-impact: mantelzorgers kunnen genoodzaakt zijn verlof op te nemen of parttime te gaan werken.
• Financiële stress: zorgkosten en verminderd inkomen kunnen leiden tot financiële problemen.
• Gezondheidsrisico’s: de fysieke en emotionele belasting van mantelzorg kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
Wat kan jij als werkgever doen?
Door een open cultuur te creëren, stimuleer je een werkomgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om over hun mantelzorgtaken te praten. Train je leidinggevenden in het herkennen van signalen en het voeren van gesprekken over dit onderwerp. Ook kunnen flexibele werkregelingen zoals flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden een gewaardeerde ondersteuning voor mantelzorgers zijn. 80% van de werknemers met toegang tot flexibele werkschema’s maakt hier gebruik van!
Implementeer betaald zorgverlof als je dit nog niet hebt geregeld. Hoewel slechts een kwart van de mantelzorgers hier toegang toe heeft, wordt het door 79% als zeer nuttig ervaren. Door ondersteuning en toegang te geven tot een ‘zorgconciërge’-dienst die mantelzorgers helpt bij het plannen en organiseren van zorgtaken kan je het ziekteverzuim bij deze groep medewerkers al snel aanzienlijk verminderen. Daarnaast zou je welzijnsprogramma’s kunnen stimuleren of investeren in programma’s die de fysieke en mentale gezondheid van je medewerkers ondersteunen.
Voordelen voor jouw organisatie
Door mantelzorgers te ondersteunen, creëer je niet alleen een betere werkomgeving, maar profiteert ook je hele bedrijf. Bedrijven die de zorgbehoeften van medewerkers aanpakken, ervaren minder verloop en verzuim, wat resulteert in een aanzienlijk rendement op hun investering. Bovendien kun je door het aanbieden van mantelzorgvriendelijke voorzieningen beter talent aantrekken en behouden. Dit leidt tot verhoogde productiviteit en een verbeterde werksfeer.
Door proactief aandacht te besteden aan de uitdagingen van mantelzorgers, toon je als werkgever niet alleen betrokkenheid bij het welzijn van je medewerkers, maar investeer je ook in de toekomst van je organisatie. Maak mantelzorg bespreekbaar, bied de juiste ondersteuning en creëer een werkomgeving waarin werk en zorg in balans zijn.