
In mijn baan als arbeidsdeskundige is het altijd mooi als je met creatieve en waardevolle oplossingen kunt komen. Bedrijven nemen contact met me op als hun werknemer door blijvende beperkingen zijn werk niet meer kan uitvoeren of als iemand een jaar lang (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is. Deze medewerkers kunnen vaak niet meer volledig worden belast en komen in de knel met hun bestaande werkzaamheden. Ik kijk dan wat er nog wel mogelijk is. Zo’n frisse blik van buitenaf is altijd heel zinvol. Eigenlijk is het een soort puzzel, waarin ik onderzoek of er nog knoppen zijn om aan te draaien.
Waarom je niet te lang moet wachten een arbeidsdeskundige in te schakelen
Wat me opvalt is dat veel bedrijven spreken over duurzame inzetbaarheid, maar ons pas in een laat stadium benaderden. Bedrijven zijn niet altijd bekend met de mogelijkheden van de arbeidsdeskundige en komen pas in actie rondom de verplichte eerstejaarsevaluatie, als ze een bericht krijgen van de verzekeraar of vanuit hun systeem. Daarmee wordt voldaan een de vereisten uit de Wet Verbetering Poortwachter, maar is er ook direct de druk om verplichte stappen te zetten in het zoeken naar ander werk bij andere bedrijven.
Vroeg stadium: sneller resultaat
Het zogenaamde spoor 2 traject is heel nuttig en zinvol, zeker als duidelijk is dat er bij de eigen werkgever geen passende mogelijkheden meer zijn. Maar als er reële perspectieven zijn voor re-integratie binnen het eigen bedrijf, dan is het juist heel prettig als er nog tijd is deze uitgebreid te onderzoeken en te toetsen. Mijn ervaring is dat het voor medewerkers erg lastig is de focus en energie te verdelen over re-integratie bij de eigen werkgever en spoor 2 activiteiten.
Fysieke klachten
Zo kwam ik in contact met een man die werkt in de entertainment/Leisure sector. Door fysieke klachten kon hij delen van zijn werk moeilijk blijven uitvoeren. Veel taken en werkzaamheden kon hij nog prima doen, maar de kern van de functie botste met zijn beperkingen. Toen het bedrijf zag dat het niet beter werd en de bedrijfsarts aangaf dat de aanwezige beperkingen blijvend waren, moest er een oplossing komen. Al na vier maanden werd ik erbij geroepen en dat gaf me de kans om uitgebreid te onderzoeken welke opties er binnen het bedrijf waren, aan welke knoppen we konden draaien.
Duurzaam inzetbaar
Bij de organisatie, met verschillende vestigingen en allerhande soorten werk, zag ik diverse functies waar hij in theorie leek te passen. Helpend hierbij was dat hij een paar jaar eerder een financieel administratieve opleiding had doorlopen, die nu goed bruikbaar bleek. De medewerker had in een eerder stadium dus zelf ook al nagedacht over zijn eigen duurzame inzetbaarheid.
Delen van ideeën
Na het delen van mijn ideeën maakte de werkgever het mogelijk dat hij in verschillende functies in andere afdelingen en vestigingen stages kon lopen. Zo deed hij relevante ervaring op, breidde hij intern zijn netwerk uit en kon in de praktijk getoetst worden of het inderdaad passende functies waren. Na zo’n 4 à 5 maanden stagelopen, bleek er een goede match te zijn en kon hij definitief overstappen naar een andere functie op een andere vestiging. Ondanks zijn beperkingen is hij nu werkzaam in een functie die hij fysiek aankan en die aansluit bij zijn kwalificaties. En werkgever heeft een waardevolle, gemotiveerde medewerker kunnen behouden!
Ideaalplaatje creëren
Gelukkig was deze werkgever zo alert om op tijd aan de bel te trekken. Door onze snelle interventie was er van weerskanten ruimte om creatiever en uitgebreider te zoeken; om het ideale plaatje te creëren. Op deze manier kon ik echt recht doen aan de goede intenties van beide partijen, zonder voorbij te gaan aan de officiële wetgeving. Met als resultaat: de medewerker heeft geen uitkering hoeven aan te vragen en is blij met zijn leuke nieuwe baan!
Eva van der Veer (43) is werkzaam bij BrinQer als arbeidsdeskundige en casemanager