
Ik ben zo’n CV-nerd en vind het vooral interessant om te zien wie mensen zijn, hoe ze zichzelf presenteren op papier, maar word niet heel erg warm van de standaard CV’s met ellenlange opsommingen. Het is toch veel leuker om te lezen wat iemand wil bereiken?
Benieuwd naar het Curriculum Future?
Werkgevers gebruiken een CV meestal om iemands werk- en denkniveau vast te stellen. Hiervoor zouden alleen al naam, contactgegevens en opleidingsniveau kunnen volstaan met een doorverwijzing naar de LinkedIn-pagina, waar ze meteen de harde eisen aan hun vacature kunnen checken. Een grote groep mensen houdt nog steeds liever vast aan een standaard CV, maar er zijn ook werknemers voor wie een CV helemaal geen handig middel is.
Wie ben je en waar wil je naartoe?
Denk aan jongeren met weinig werkervaring. Op hun CV staan vaak een paar korte stages, terwijl ze wel de arbeidsmarkt op willen. Of wat dacht je van mensen die al lang in dezelfde branche werken en een switch willen of moeten maken? In plaats van een lijst aan vakinhoudelijke cursussen die ze in hun verleden hebben gevolgd en niet-relevante werkervaring kunnen ze beter kiezen voor een andere aanpak. Een manier die juist vertelt wie ze nú zijn en waar ze nú naartoe willen.
Curriculum Future
Met het huidige CV kom je daar dus niet meer, daarom werk ik in de praktijk regelmatig met een Curriculum Future; een document waarin je o.a. aangeeft wie je bent, en wat je ambities en competenties zijn of wat je nog op je bucketlist hebt staan. Een Curriculum Future kun je ook meesturen als aanvulling op je CV, zodat je er tussenuit springt en opvalt tussen de rest.
Gegarandeerd mooie gespreksonderwerpen
Met een Curriculum Future richt je je blik op de toekomst en het laat aan toekomstige werkgevers zien wie je bent als persoon en wat je voor hen gaat betekenen. Dat levert gegarandeerd een aantal mooie gespreksonderwerpen op. Daarbij vraag ik mensen te omschrijven waar ze warm voor lopen en wat hun passies zijn. Ook is de Curriculum Future te gebruiken om ambities voor de komende vijf, tien of vijftien jaar aan te geven. Dat kan, naast ambities op het gebied van werk, uiteenlopen van een gelukkig gezinsleven tot het lopen van de marathon van New York.
Lay-out past bij persoonlijkheid
Klinkt goed, en het opstellen van een Curriculum Future is ook nog eens hartstikke leuk, maar verre van eenvoudig: het vergt veel nadenkwerk en tijd. Ook de lay-out is anders dan anders. Een liggend format werkt vaak goed, je werkt dan in de breedte je toekomst uit. Daarnaast geef je via de lay-out weer wie je bent; van een kleurrijk en creatief persoon tot georganiseerd en strak. Helemaal afhankelijk van je persoonlijkheid.
Authentiek en persoonlijk gesprek
Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk het resultaat dat je met dit curriculum bereikt. Vaak rolt er een authentieker en persoonlijker sollicitatie- of netwerkgesprek uit. Eigenlijk heel logisch, je beschrijft immers wie je bent en waar je naartoe wilt. Via de Curriculum Future kom je eerder tot de kern. En de reacties van de werkgevers? Die zijn heel positief. Leidinggevenden zien snel of een persoon bij het team past. En als er geen match is, weet je het ook meteen.
Marije Veldpape is werkzaam bij BrinQer als re-integratie coach en is in opleiding tot arbeidsdeskundige