chatsimple

Collega aan het woord: Jacqueline

27 feb 2025

Bij BrinQer laten we graag zien wie er achter de schermen werken aan vitaliteit en verzuimbegeleiding. In onze blogserie “Collega aan het Woord” stellen we onze professionals graag aan je voor. Deze keer is het de beurt aan Jacqueline Schonewille, een gedreven casemanager met een passie voor het begeleiden van mensen naar een duurzame terugkeer naar werk.

Jacqueline, binnenkort woonachtig in het gezellige mini-stadje Terborg in de Achterhoek, is een energieke professional die na een lange carrière op haar 56e besloot het roer om te gooien. Samen met haar vrouw en twee honden geniet ze van de rust en ruimte, nu haar drie volwassen kinderen de deur uit zijn. “Ik dacht, wat ga ik nog doen in mijn loopbaan? Blijf ik hetzelfde doen, of ga ik nog wat anders doen?”, vertelt Jacqueline. Haar interesse in arbeid en gezondheid leidde haar naar BrinQer.

De weg naar BrinQer: een combinatie van toeval en ambitie

De 2 daagse opleiding ‘Regie op Verzuim’ bij IVA Opleidingen bleek een schot in de roos. Een gewonnen tweedaagse cursus via LinkedIn wakkerde haar enthousiasme verder aan en vervolgens heeft ze de opleiding ROV bij CS afgerond. Via een oud-collega, Martin Vink, kwam ze in contact met BrinQer. Een meeloopdag was genoeg om haar te overtuigen: “Ik ga er alles aan doen om hier te kunnen werken!”

Waarom BrinQer? Jacqueline vertelt enthousiast: “Ik was met Martin op pad en wat hij bij de werkgevers deed, trok me enorm. Ik ben altijd goed geweest in het onderhouden van dossiers en contacten en ook het managen van zaken. Maar ik vond het ook leuk om mee te denken over de re-integratie van de werknemer. Het werk heeft ook meer communicatie aspecten dan ik verwachtte, en dat vond ik heel aantrekkelijk. En daarnaast vertelde Martin me dat BrinQer ‘gewoon een hele leuke werkgever is’.”

De rol van casemanager: meer dan alleen dossiers

Als casemanager bij BrinQer is Jacqueline een cruciale schakel tussen werkgever, bedrijfsarts en werknemer. Ze begeleidt het verzuimproces van begin tot eind, met een persoonlijke aanpak. “Mijn rol is heel divers: coördinator, adviseur, motivator en soms ben ik bemiddelaar.”

Jacqueline hecht veel waarde aan het opbouwen van een goede relatie met zowel werkgevers als werknemers, maar ook de relatie tussen de werkgever en de werknemer.  “Ik vind het belangrijk om de balans te vinden, de nuance te zien. Ik zeg dan ook tegen werkgevers: ‘Je hebt een bepaald doel voor ogen, en dat is dat je graag iemand weer aan het werk wilt hebben. Hoe ga je dat doel bereiken bij deze medewerker? Wat is daar voor nodig en hoe gaan we dat doen met in achtneming van wat er mogelijk is’. Want dat is bij iedereen anders. Ik hou heel erg van maatwerk, je kijkt wat iemand nodig heeft en je kijkt of je daarop in kan spelen om samen dat doel te bereiken, want ze zijn beide verantwoordelijk voor de re-integratie.”

Diversiteit in de caseload

Haar caseload is breed, van kleine MKB-bedrijven tot grote organisaties met een eigen verzuimafdeling. “Ik heb hele kleine MKB’s in mijn caseload die twee werknemers in dienst hebben waarvan er één langdurig ziek is en ik heb ook een aantal hele grote bedrijven die zelf al heel veel kennis en kunde in huis hebben. Dus daar begeleid ik heel anders dan bij die kleine MKB’er die het allemaal best spannend en ingewikkeld vindt. Die neem ik wat meer aan de hand, waarbij ik wel probeer ze in hun eigen kracht te zetten. Voor de grote bedrijven ben ik meer een sparringpartner.”

Autonomie en teamwork in balans

De vrijheid en autonomie die BrinQer biedt, passen perfect bij Jacqueline. “Je hebt hier echt autonomie in de invulling van je rol en je kunt je eigen agenda beheren, je eigen planning volgen. Dat is voor mij heel erg belangrijk.” Tegelijkertijd waardeert ze de samenwerking met haar collega’s: “Ik vind dat wij een heel prettig team casemanagers hebben. We zijn allemaal verschillend en we vullen elkaar heel goed aan. We hebben veel humor in het team, we lachen veel en we hebben een goede klik. Iedereen durft te zeggen wat ze graag wil zeggen en durft om hulp te vragen. Als ik één woord voor ons team moet noemen om deze te omschrijven dan is dat wel ‘harmonieus’.”

Op de vraag wat werkgeluk voor haar betekent, antwoordt Jacqueline: “Mijn arbeidsvreugde heb ik houd ik omdat ik me ontwikkel en blijf groeien. Daarnaast zit ik heel lekker in mijn vel, dat draagt ook bij aan mijn arbeidsvreugde. Ik word vooral blij als ik werkgevers kan helpen en dat we samen tot iets komen wat gewoon klopt en waar ook de medewerker mee verder kan. Want ja, Ik ben wel iemand die in de basis denkt: ‘niemand kiest voor verzuim’. En dan moet je elkaar zo goed mogelijk helpen en kijken hoe je verder kan.”

Jacqueline is met haar ervaring, persoonlijke aanpak en betrokkenheid een waardevolle casemanager bij BrinQer. Ze vindt verbinding tussen de werkgever en de werknemer belangrijk in de begeleiding  van verzuim en re-integratie en zal daar aan bijdragen daar waar kan. Wil jij meer weten over de aanpak van BrinQer op het gebied van inzetbaarheid, preventie en verzuimbegeleiding? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek! Of wil je dit team aanvullen en ook werken als casemanager bij BrinQer? Check onze vacature!