chatsimple

Terug op de werkvloer

Ziek zijn is voor niemand fijn. Zowel voor de werknemer als voor de werkgever is verzuim niet fijn. En al helemaal niet als het langdurig is en de werknemer daardoor arbeidsongeschikt raakt. De Wet Verbetering Poortwachter is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat werknemers weer snel aan het werk kunnen. Deze wet stelt dat werkgever en werknemer zich samen inspannen om de zieke werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Werkgevers en werknemers hebben een aantal verplichtingen, die al beginnen in de eerste week van de ziekmelding en het verzuim. Als arbodienst adviseren we jou hier graag in. 

Wet Verbetering Poortwachter (spoor 1 en 2)

Het doel van de Wet Verbetering Poortwachter is om een werknemer vanuit (langdurig) verzuim zo snel mogelijk weer in het arbeidsproces te laten re-integreren. Hierbij moet eerst gekeken worden of de werknemer weer bij de huidige werkgever aan de slag kan. Dit wordt spoor 1 genoemd. Lukt het niet om de werknemer binnen het eigen bedrijf te re-integreren (in de oude of een nieuwe functie) dan moet de werkgever samen met de werknemer op zoek naar een baan bij een andere werkgever. Dit wordt spoor 2 genoemd.

Verplichtingen vanaf ziekmelding

Werkgevers en werknemers hebben een aantal verplichtingen, die al beginnen in de eerste week van de ziekmelding. Een werknemer moet meewerken aan de re-integratie. Doet hij of zij dit niet, dan kan dat gevolgen voor de werknemer hebben; van het opschorten van loon tot ontslag. Als een werkgever te weinig doet aan re-integratie, kan het UWV een straf opleggen. Een werkgever moet dan maximaal een jaar langer loon doorbetalen.

Unieke re-integratietrajecten

Onze begeleiding gaat verder dan de huidige bekende trajecten. We onderscheiden ons door de coaching op verschillende vlakken. Naast de bekende haalbaarheids- en arbeidsdeskundige onderzoeken, zetten wij namelijk ook interventies in op het gebied van o.a. duurzame inzetbaarheid, voeding, leefstijl, rouw- en traumaverwerking. We kijken samen naar de achterliggende problemen en pakken die samen met de werknemer aan. Zo kunnen we hem of haar helpen aan een leefstijl- of vitaliteitsprogramma, maar ook door middel van sport- en bewegingsinterventies. Er zit voor iedereen wat passends tussen. Doe je graag een boks- of HIIT-training (High Intensity Interval Training) met coaching? Of liever een sessie wandelcoaching individueel of met een groep? Al onze programma’s maken we op maat, zodat we de grootste kans hebben op resultaat.

Meer weten? Neem contact met ons op! 

Waarom BrinQer voor inzetbaarheid en re-integratie?

  • Betrokken en creatieve begeleiders
  • Innovatieve interventies met positieve insteek
  • Bredere kijk op inzetbaarheid en gezondheid
  • Hoge klanttevredenheid
  • Mensgerichte aanpak
  • Andere kijk op verzuim
  • Bijna 20 jaar ervaring
  • Focus op duurzame inzetbaarheid
  • Gecertificeerde specialisten
  • Vaste contactpersonen

Gerelateerde blogberichten

Alle blogberichten