chatsimple

“Niet terug kunnen in mijn eigen werk? Ik geloofde dat zelf nog niet”

10 feb 2022

Het team van Re-integratiespecialisten en Inzetbaarheidsadviseurs van BrinQer | jouw arbodienst begeleidt o.a. voor het UWV mensen (weer) naar werk. In dit artikel vertelt Hailey haar verhaal over het spoor 2 traject dat zij onder begeleiding van onze re-integratie specialist Sabine Trinks heeft afgelegd.

Tijdens haar schooltijd wist Hailey één ding zeker: werken in de zorg was haar roeping. Ze kwam te werken in de gehandicaptenzorg en heeft 14 jaren haar hart, ziel en zorg gegeven om cliënten te begeleiden in hun zorgtraject. Na haar zwangerschap kwam zij in een postnatale depressie en begon de periode die haar leven heeft veranderd. “Ik kwam na de geboorte van mijn prachtige gezonde dochter in een zware depressie en heb meerdere psychoses gehad. Dat ik niet meer terug kon keren in mijn eigen werk kon ik niet geloven, laat staan accepteren. Ik was ervan overtuigd dat ik wel weer mijn plek terug zou krijgen. Ik heb altijd hard gerend voor mijn fantastische cliënten, hoe kon ik dat nou achterlaten? Nu ik terugkijk op die periode, was dat ook geen reële en gezonde oplossing geweest.”

‘Ik wilde altijd al in de zorg werken’

Via de toenmalige werkgever werd een spoor 2 traject opgestart. Hailey had in het begin geen vertrouwen in dit traject. Hoe kon zij passend ander werk vinden, terwijl zij werk had waar zij altijd haar roeping in had gezien? “Ik kwam in gesprek met Sabine en voelde me snel op mijn gemak. De gesprekken waren heel relaxed en gemoedelijk en juist de vraag ‘wat zou ik leuk vinden?’ stond centraal. Ik had een harde mentale klap gehad en wilde deels nog vasthouden aan de mogelijkheid om terug te keren naar de gehandicaptenzorg. Sabine heeft mij aan de hand meegenomen en geholpen om in beweging te komen: buiten mijn comfortzone en het vertrouwde, nadenken over wat bij me past en waar ik gelukkig van word. Ik besefte me tijdens het traject dat het werk in de zorg niet meer paste bij de persoon die ik was geworden en wat ik nodig had om weer gelukkig te zijn.”

‘Ander werk vinden? Dat zag ik niet zo zitten’

“Sabine heeft me helpen inzien dat het oké was om uit te zorg te stappen en dat er nog veel meer mogelijkheden voor mij waren. Ik vond het moeilijk om me buiten mijn werkterrein te oriënteren. Sabine heeft mij altijd de tijd en ruimte gegeven om zelf tot inzichten te komen. Met deze nieuwe inzichten kon ik gerichter de volgende stappen zetten. Ik raakte zelfs enthousiast en heel gemotiveerd om op zoek te gaan naar een andere baan! Ik kreeg goede handvatten om mijzelf te presenteren op een manier waar ik mij goed bij voelde.”

‘Ik kreeg alle tijd en ruimte die ik nodig had’

Inmiddels werkt Hailey alweer twee jaar bij een tuincentrum, ze heeft zich verder mogen ontwikkelen en runt haar afdeling en de webshop. Door de grote regelvrijheid die zij heeft, is haar thuissituatie met een 32-urige werkweek heel goed te combineren. “Ik denk dat ik wel 80 sollicitaties heb gedaan. Niet omdat het moest, maar omdat ik er plezier in kreeg om mijzelf te laten zien en te presenteren. En omdat ik bij elke afwijzing juiste gemotiveerder werd om die ene plek te vinden die bij mij paste. Het was een lang proces, ik kwam van ver maar ik heb het wel gedaan! Ik kreeg niet alleen mijzelf terug maar ook de grip op mijn leven en de motivatie om weer verder te gaan.”

‘Met de juiste hulp kwam ik weer op het goede spoor’

Hailey vindt het belangrijk dat mensen (gaan) praten wanneer ze er zelf niet meer uitkomen en zeker wanneer er sprake is van een depressie. Af en toe denkt ze terug aan het donkere deel in haar depressieperiode. “Als ik terugkijk dan besef ik dat ik al langer tegen een depressie aanliep, maar ik negeerde de signalen. Ik wil iedereen meegeven dat er altijd hulp is om je weer op het goede spoor te zetten. Ik ben nu gelukkig en het gaat heel goed met mij. Die depressie was het slechtste wat mij is overkomen maar ik heb er onwijs veel van geleerd. Ik heb mezelf leren kennen en heb mijzelf weer op de eerste plaats durven zetten. Sabine was voor mij echt een engel uit de hemel.”