chatsimple

BrinQer Academie: Trainer Maaike aan het woord

1 feb 2024

BrinQer Academie ondersteunt werkgevers en leidinggevenden in kennis en kunde voor de organisatie- en persoonlijke ontwikkeling, met als doel een vitale organisatie met gezonde en gemotiveerde medewerkers die duurzaam inzetbaar zijn. We organiseren diverse (maatwerk)trainingen, zowel bij ons op locatie als bij klanten in huis. In dit blog maken we kennis met onze trainer Maaike Casteleijn, zij neemt ons mee in haar rol als trainer, haar drive en haar aanpak.

Achtergrond en expertise
Maaike is werkzaam bij BrinQer als Toegepast Psycholoog en vervult een belangrijke rol binnen BrinQer Academie als trainer. Vanuit haar opleiding Toegepaste Psychologie maakt zij de koppeling met het werkveld Arbeid en Gezondheid. “In mijn tweede studiejaar mocht ik aan de slag met ontwikkeling en uitvoering van trainingen. Ik voelde mij voor een groep echt als een vis in het water. Toen ik bij BrinQer stage kwam lopen, was mijn wens dan ook om mij te mogen ontwikkelen als trainer. En omdat bij BrinQer plannen lagen om trainingen op te zetten, kwam dit mooi samen. Zo heb ik de training Human Profiling voor BrinQer mogen neerzetten.”

Namens BrinQer werkt Maaike ook als trainer voor de opleiding Toegepaste Psychologie bij de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen). “Ik behandel alle praktijkgerichte vakkennis met de studenten. Denk dan aan vaardigheden als oplossingsgericht coachen en motiverende gespreksvoering: welke communicatieve vaardigheden heb je dan nodig, wat is cruciaal in een gesprek om je gesprekspartner te kunnen begrijpen? Daarnaast train ik studenten ook bij de RET (Rationeel Emotionele Therapie) methodiek. Dan leer ik ze vanuit een adviesrol te presenteren en vraagstukken bij werkgevers te formuleren. Bijvoorbeeld hoe je mensen in gesprekken in beweging en actie krijgt. Volgend jaar mag ik ook gaan trainen in persoonlijk leiderschap. Geweldig hoe ik de kansen blijf krijgen om niet alleen mijzelf te ontwikkelen maar ook hoe ik nóg breder studenten en professionals verder kan helpen ontwikkelen!”

Drijfveren
“Mensen opleiden, ondersteunen bij hun ontwikkeling en bewustzijn creëren is mijn passie. Mensen inzichten geven in hoe ze communiceren, hoe ze overkomen bij een ander maar ook welke invloed het gedrag en de communicatie op de omgeving. Wanneer ik een vervolg geef aan een workshop, merk ik elke keer dat deelnemers onbewust bepaalde vaardigheden al wel hebben, maar aan de hand van mijn oefeningen veel bewuster reageren en omgaan in hun communicatie. Dit blijft voor mij zeer bijzonder om te ervaren. Daarnaast leid ik studenten gedurende hun hele studiejaar op en als ik dan zie hoeveel ze zijn gegroeid en hoe dankbaar ze hiervoor zijn, dan maakt mijn hart wel een extra sprongetje.”

Interactieve Leerervaring
Trainers zetten hun eigen methoden en tools in om betrokkenheid tijdens de trainingen te verhogen. We vroeg Maaike naar haar invulling. “Wat ik vooral niet doe, is uitsluitend zenden. Ik vind het heel belangrijk dat trainingen samen worden gedaan en ervaren. Ik start bijvoorbeeld altijd met een stukje levelling bij een training, om elkaar te leren kennen maar ook om meteen een stukje bewustzijn van ons zelf te creëren. Dan maak ik namelijk meteen daarna een koppeling naar de theorie zodat iedereen aangehaakt blijft. Omdat de deelnemers meteen ‘aan’ gaan, bewust zijn en dit ook voelen, kan ik ze tijdens mijn training naar een hoger niveau brengen en tot inzichten te laten komen. Ik zet vraagstukken in maar ook spellen of oefeningen, dus verschillende tools om bewustzijn te creëren en deelnemers te activeren.”

Maatwerk
“Ik begin altijd met een goed gesprek over de behoeftes en de doelen. Dan brengen we in kaart waar we naartoe werken, wat de verwachtingen zijn en de beoogde resultaten. Ik vertaal dit dan ook naar wat dit voor de groep deelnemers betekent en welke tijd nodig is om naar de gestelde doelen te kunnen bewegen. Ik ben ook altijd eerlijk, realistisch en transparant zodat mijn opdrachtgever weet wat er van mij verwacht kan worden. Momenteel werk ik ook veel samen met ons label Vitalavie. Dan vullen we gezamenlijk een vraag van een klant in. Zo zijn we nu bijvoorbeeld een team aan het trainen dat in korte tijd enorm is gegroeid. Lang werkenden en nieuwe teamleden helpen we ontwikkelen en vooral te verbinden met elkaar. Mooi om te zien hoe onze bijdrage dit team helpt een stevige basis te vormen bij hun bedrijf!”