chatsimple

Hoe houd je arbeid gezond? Met Human Profiling!

15 jun 2020

Voor mijn studie Toegepaste Psychologie zoek ik naar antwoorden op de vraag hoe je de combinatie tussen arbeid en medewerkers gezond kunt houden. Zelf ben ik overtuigd van de werking van Human Profiling, een gesprekstechniek gericht op het lezen en duiden van gelaatsuitdrukkingen, houding en gedrag. Aan de hand van wetenschappelijk onderbouwde studies wijst deze techniek de weg in het leren begrijpen van non-verbaal gedrag en het interpreteren ervan. Op dit moment geef ik aan de BrinQer Academy trainingen in Human Profiling. Alles wat ik leer tijdens mijn studie kan ik tijdens mijn trainingen meteen toepassen in de praktijk. Hoe leuk is dat!

 

In mijn contact met HR-medewerkers merk ik dat Human Profiling goed wordt ontvangen. Voor hen is het superbelangrijk om tijdens gesprekken met werknemers de juiste vragen te stellen en hier vervolgens de juiste conclusies aan te verbinden. Kennis over lichaamstaal mist vaak nog. Omdat Human Profiling gedrag met lichaamstaal combineert, kun je iemand optimaal helpen. Je leert een goed gesprek te voeren, zodat je eerder signalen opvangt bij werknemers.

 

Van theorie naar praktijk

Human Profiling trainingen zijn inhoudelijk enorm interessant. Toch viel het me op dat na afloop van een training het geleerde niet blijvend in de praktijk werd toegepast. Door feedback aan de deelnemers te vragen, werd ik hierin bevestigd. Een mooi onderwerp voor mijn afstudeerscriptie: Hoe maak ik voor de trainingen Human Profiling de stap van theorie naar praktijk kleiner?

 

Reflectievorm toevoegen

Om deze overgang natuurlijker te maken, heb ik eerst de training ontleed. In hoeverre is deze voldoende op de praktijk gericht? Met behulp van interviews en feedback van deelnemers heb ik onderzocht wat er nog ontbreekt. Eén van mijn aanbevelingen? Dat het verstandig zou zijn een reflectievorm in de training toe te voegen. Een moment waarop men na de oefeningen het geleerde koppelt aan de praktijk. Zo’n aanpassing hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je bent al behoorlijk op weg als je deelnemers doelen laat stellen aan het begin van de training, en na afloop kijkt of de doelstellingen zijn behaald.

 

Training verbeteren

Het leuke is dat ik mijn bevindingen meteen kan inzetten bij de trainingen van BrinQer. Ik kan direct met mijn eigen resultaten aan de slag en dat maakt mijn onderzoek tien keer zo interessant. Omdat ik zelf ervaar waar de lacunes zitten, help ik zo de training te verbeteren. Enorm boeiend om te zien hoe deelnemers daarmee omgaan.

 

Afstuderen is in zicht

Daarnaast ben ik aan het onderzoeken of we in de toekomst een deel van de training online kunnen geven, als een soort teaser. Zodat mensen zin krijgen de volledige training te volgen. Ondertussen ben ik hard aan de slag om eind juni af te studeren. In deze periode van intelligente lockdown gebruik ik mijn tijd zinvol; het einde van mijn studie is in zicht en ik ben supergemotiveerd om ‘m af te ronden!