chatsimple

Rokershoest: wat is het en wat kan je eraan doen?

3 dec 2021

Rokers hoesten (veel vaker) dan niet-rokers. Het wordt door rokers soms gezien als onschuldig en iets wat erbij hoort, maar de rokershoest is niet zo onschuldig als deze soms lijkt. In dit bericht leggen we uit wat een rokershoest is, wat de gevolgen kunnen zijn, en wat je eraan kunt doen.

Wat is hoest?

Als de luchtwegen worden geprikkeld, kan dit hoesten veroorzaken. Dit kan als vervelend worden ervaren, maar het heeft eigenlijk een heel nuttige werking: de luchtwegen verwijderen dan vreemde/schadelijke stoffen. Hoesten wordt meestal veroorzaakt door rook, stof of verkoudheid en gaat meestal vanzelf over. In sommige gevallen, zoals bij astma of COPD, gaat het hoesten niet zomaar over. Hoesten kan door roken worden veroorzaakt of worden versterkt. Dit wordt dan ook wel ‘rokershoest’ genoemd.

Rokershoest

Een rokershoest komt vaak voor bij mensen die al langere tijd roken. Na verloop van tijd beschadigen dan de trilhaartjes in de longen omdat deze door het roken in aanraking komen met teer. Trilhaartjes verwijderen slijm en vreemde/schadelijke deeltjes uit de longen, maar kunnen dit door roken niet (meer) goed. Hierdoor hoopt meer slijm in de longen op, de longen geven een signaal dat het slijm eruit moet en daarom ga je hoesten. Als je last hebt van een rokershoest dan merk je dit vooral in de ochtend. Teer, slijm en vuil kunnen zich ’s nachts sterk ophopen en de luchtwegen raken dan vol. In de loop van de dag zou het hoesten minder moeten zijn. Gebeurt dit niet, dan kan het een indicatie zijn van de ernst van je rokershoest.

Hoe weet ik of het rokershoest is?

Symptomen die voorkomen bij een rokershoest zijn bijvoorbeeld kortademigheid, pijn op de borst en piepende ademhaling. De symptomen worden geleidelijk erger naarmate iemand langer blijft roken. Bij de genoemde symptomen is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. Neem de klachten serieus, want rokershoest kan het eerste symptoom zijn van COPD. Dit is een longaandoening waarbij de longen blijvend beschadigd raken en steeds minder goed hun werk kunnen doen.

Wat moet ik doen?

Als je van je rokershoest af wil komen, dan heeft het geen zin om dit op te lossen met middelen als hoestdrank, honing of thee. Dit geeft hooguit korte tijd verlichting, maar lost het probleem niet op. De enige oplossing is om te stoppen met roken. De schade kan dan niet verder toenemen, en de ontstane schade in de longen heeft zelfs de kans om deels te herstellen. Ondanks dat niet alle schade ongedaan gemaakt kan worden, is stoppen met roken altijd beter voor de gezondheid. Als je net gestopt bent met roken, kan het hoesten eerst verergeren. Dit komt omdat de longen zichzelf schoon gaan maken. Dit gaat gepaard met meer hoesten. De rokershoest wordt geleidelijk minder en na een paar maanden is de rokershoest meestal helemaal weg. Je voelt dan ook dat je meer lucht krijt.

Als je jarenlang gerookt hebt kan het erg lastig zijn om te stoppen. Medipro kan jou helpen om voorgoed met de tabak af te rekenen door middel van persoonlijke en telefonische coaching om jou te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van je eigen risico! Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of meteen in contact komen met een adviseur? Meld je dan aan via onderstaande button!

Dit wil ik

Medipro ondersteunt ook werkgevers die hun werknemers helpen met stoppen met roken. Help je werknemers op weg naar een goede gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en neem contact op via onderstaande link:

Ik ben werkgever