chatsimple

Rouw en verlies: wat heb jij als medewerker nodig om inzetbaar te blijven en hoe betrek je jouw werkomgeving voor steun?

23 nov 2023

Rouw en verlies zijn ingrijpende levensgebeurtenissen waar iedereen op een bepaald moment in het leven mee te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een naaste door overlijden, een scheiding, verlies van inkomsten of woning en het verlies van een functie of afdeling door reorganisaties. Maar ook het proces in een ziekteperiode voorafgaand aan een overlijden van een naaste. In dit soort situaties hebben we met emotionele uitdagingen te maken en ze hebben een grote invloed op iemands leven en functioneren. Niet alleen op ons persoonlijke leven, maar ook op ons vermogen om goed te functioneren op het werk.

Het is belangrijk dat medewerkers weten dat ze niet alleen staan in hun rouwproces en dat ze begrip en steun kunnen verwachten van hun werkgever. In dit artikel geven we je een aantal concrete tips hoe je als medewerker je werkgever kunt benaderen en welke stappen je kunt nemen om de nodige aandacht voor rouw en verlies op het werk te krijgen.

Erken je eigen behoeften

Het eerste en belangrijkste wat je kunt doen als je te maken hebt met rouw en verlies, is erkennen dat je extra steun nodig hebt op het werk. Rouw kan verschillende vormen aannemen en iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. Het is essentieel dat je begrijpt wat jij nodig hebt om goed te kunnen functioneren en je werkgever hiervan op de hoogte stelt.

Praat met collega’s

Het delen van je rouwervaring met collega’s kan helpen bij het creëren van een ondersteunende werkomgeving. Collega’s kunnen begrip tonen, je aanmoedigen om met je leidinggevende te praten, maar kunnen soms ook praktische hulp bieden. Of betrek een vertrouwenspersoon, Personeelsvertegenwoordiging/Ondernemingsraad wanneer je dat prettiger vindt dan bij je collega’s en leidinggevende.

Maak een plan

Voordat je je werkgever benadert, is het nuttig om een plan op te stellen. Denk na over welke aanpassingen of flexibiliteit je nodig hebt op het werk en hoe je deze wensen kunt formuleren. En bepaal niet alleen wat je kunt bespreken maar ook wat je wílt bespreken. Maak een keuze die goed voelt voor jezelf.

Plan een gesprek met je werkgever

Neem het initiatief en plan een gesprek met je werkgever. Zorg ervoor dat je op een rustig moment en in een privésetting kunt praten. Leg uit wat je doormaakt en welke steun je nodig hebt om je werk effectief te kunnen blijven doen. Wanneer je werkgever niet de juiste aandacht voor je heeft, zou je een druk kunnen ervaren die je niet vooruit helpt. Het is dan belangrijk dit te benoemen en aandacht voor te vragen.

Wees specifiek

Wees zo specifiek mogelijk over je behoeften. Misschien heb je behoefte aan flexibele werktijden, verminderde taken of de mogelijkheid om af en toe met een coach of begeleider te spreken. Regelvrijheid en een flexibel werkschema zou een mate van druk bij je weg kunnen nemen waardoor je je toch heel productief in kan zetten voor je werkzaamheden naast je privé verplichtingen. En wanneer je duidelijk communiceert dan helpt het je werkomgeving om jou beter te begrijpen.

Vraag om een follow-up

Vraag je werkgever om regelmatig contact om te zien hoe het met je gaat en of er verdere aanpassingen nodig zijn. Rouw en verlies zijn is niet tijdelijk, een proces van verwerking kan lang duren. Het is dan verstandig om aan te geven dat je behoefte hebt aan een vinger aan de pols, ook op de langere termijn.

Wees geduldig

Het is belangrijk om te onthouden dat het voor werkgevers soms tijd kan kosten om te reageren op jouw behoeften. Wees geduldig en begripvol terwijl ze proberen de benodigde ondersteuning te bieden.

Rouw en verlies zijn natuurlijke onderdelen van het leven en het is essentieel dat medewerkers weten dat ze niet alleen staan wanneer ze met deze uitdagingen worden geconfronteerd. Door open en eerlijk te communiceren met je werkgever, kun je ervoor zorgen dat je de steun krijgt die je nodig hebt om effectief te blijven functioneren op het werk tijdens moeilijke tijden. Samen kunnen werkgevers en werknemers een ondersteunende werkomgeving creëren waarin iedereen de ruimte krijgt om te rouwen en het leven na een verlies weer vorm te geven.