chatsimple

Van focus op verzuim naar focus op inzetbaarheid

29 jul 2021

Arbodienst BrinQer ziet een nieuwe trend. Waar voorheen vooral de focus lag op een verantwoord snelle werkhervatting na ziekte, verschuift de focus tegenwoordig ook naar zorg voor de  gezonde werknemer. Een arbodienst borgt dat hij fit en vitaal blijft en zo mogelijk in de toekomst niet ziek wordt. Typisch geval van ‘voorkomen is beter dan genezen’. 

“Een arbeidscontract bestaat van oudsher vaak uit zo’n 5 pagina’s waarvan 3 pagina’s gaan over wat er gebeurt als je ziek wordt. Dat is toch best vreemd? Alsof je er als werkgever al vanuit gaat dat je werknemer ziek wordt. Tegenwoordig verleggen wij als arbodienst de focus daarom meer van verzuim naar inzetbaarheid. Hoe zorg je dat je gezonde werknemer ook daadwerkelijk fit, vitaal en blij met zijn werk blijft? Uiteindelijk heb je daar als werkgever veel meer baat bij. Dit draagt absoluut bij aan de productiviteit”, legt Arjan Donker, directeur BrinQer uit.   

Arbodiensten anno 2021

“We krijgen steeds meer vraag van leidinggevenden naar trainingen op het gebied van preventie: hoe voorkom je dat mensen uitvallen? Hoe herken je signalen en wat doe je daar mee? Medewerkers hebben veel aan hun hoofd, ook in privé en dit kan effect hebben op hun productiviteit en werkplezier. We zien ook dat nieuwe HR-managers of leidinggevenden binnen bedrijven (vaak 25-40 jarigen) zich afvragen of er alternatieven zijn voor de al decennia oude wetten en procedures. Of er een modernere aanpak mogelijk is”. 

Werkklimaat; toen en nu

“Zo’n 10 jaar geleden hielden wij ons als arbodienst vooral bezig met ziekte en verzuim. Gelukkig is er een nieuwe tijd aangebroken. De focus is nu: hoe kunnen we de medewerkers maximaal productief en vitaal houden? Hoe zorg je dat je werknemers optimaal inzetbaar zijn en blijven? Daarvoor moet je met ze in gesprek blijven; hoe gaat het met ze? Wat drijft hen? Waar worden ze blij van? Hoe zit het met de privé-werk balans? We geven werkgevers trainingen op het gebied van soft skills, empathisch vermogen en communicatieve vaardigheden.”

Van bedrijfsyoga tot mindfullness

“Eigenlijk wil ik dat wij de eerste arbodienst van Nederland worden waar je je niet kunt ziekmelden. Dat is onze stip op de horizon. Wij focussen ons liever op het verhogen van inzetbaarheid van 95% naar 97%, in plaats van het laten dalen van ziekteverzuim van 5% naar 3%. We bereiken dit door te investeren in werknemers, zodat zij fit en vitaal blijven. Als we vroeger bedrijfsyoga of mindfullness zouden introduceren, zouden werkgevers gaan lachen. Inmiddels is het klimaat op de werkvloer enorm veranderd. Er is steeds meer aandacht voor dit soort activiteiten die bijdragen aan de gezondheid van je werknemers.”