chatsimple

Werkplezier in de Zorg! Het verhaal van Eline, Kinder- en Neonatologieverpleegkundige Slingeland Ziekenhuis

31 jan 2024

Op deze Dag van het Werkplezier in de Zorg geven we wat extra aandacht aan mensen in het zorgvak.

In dit blog het verhaal van Eline Kersjes, Kinder- en Neonatologieverpleegkundige bij onze klant het Slingeland Ziekenhuis. Ze vertelt ons over haar specialisme en waarom ze na ruim 30 jaar nog steeds veel voldoening en geluk uit haar werk haalt.

Eline werkt sinds 1990 als verpleegkundige. Na de inservice opleiding bij Ziekenhuis Gelderse Vallei begon ze als verpleegkundige op de kraamafdeling. “Als 19 jarige heb ik wel getwijfeld of dit vak echt wat voor mij was. Op de kraamafdeling vond ik vooral het werken met de baby’s erg leuk en ik kreeg de kans om me te specialiseren. Tijdens de opleiding obstetrie-gynaecologie liep ik stage op de kinderafdeling, wat ik geweldig vond. Op de Kinderafdeling kwam een vacature vrij die mij direct aansprak. Ik ben toen de opleiding tot Kinderverpleegkundige gaan volgen en heb daarna de opleiding Neonatologie afgerond. Ik ben erg blij dat ik de keuze voor de zorg heb gemaakt!”

‘Ik heb nog even getwijfeld tussen onderwijs en de zorg’

Een jaar geleden maakte Eline de overstap naar het Slingeland Ziekenhuis. “Een paar vriendinnen van mij werken bij Slingeland. Toen ik op een moment in mijn leven kwam dat ik me ging afvragen of ik nog een stap buiten Gelderse Vallei kon maken, heb ik de keuze gemaakt om deze sprong te wagen. En hier heb ik geen moment spijt van. Door de kleinschaligheid is er ruimte om echte aandacht te geven aan de kinderen en hun ouders. Ik ben echt van de ‘Mango-momentjes’: de kleine, onverwachte, verrassende acties die voor een ander hele grote waarde kunnen hebben en waar de ander blij van wordt. Zo geven we hier bijvoorbeeld echte en extra aandacht door niet alleen het kind maar ook de ouders warm te ontvangen en in de watten te leggen met een lekker smoothie bijvoorbeeld. En via een app delen we bijzondere momenten van de kinderen met hun ouders. We hebben in ons werk en in de waan van de dag niet altijd de mogelijkheid om naar de ouders te bellen, dus op deze manier proberen we dan toch de verbinding tussen de kinderen en hun ouders te maken. En als ik dan een appje stuur en een foto over een stapje vooruit van het kind, dan geniet ik van dit Mango-moment.”

‘We hebben hier de ruimte om aandacht te geven aan kind en ouder’

De kinderafdeling van het Slingeland Ziekenhuis heeft een kinderboerderij. “De kinderen kijken vanuit hun bed op de dieren. En onder begeleiding mogen de kinderen de dieren aaien. Als ik zie hoe gelukkig een kind kan zijn door alleen al met een konijn te knuffelen, dan geeft mij dat ook een ontzettend fijn gevoel! Ik kan me niet voorstellen dat ik me in mijn werk niet meer met kinderen bezighoud. De spontaniteit, onbevangenheid, creativiteit maar vooral de puurheid van een kind zou ik niet willen missen.”

‘Als ik vakantie heb, mis ik de kinderen!’

Niet alleen door de kinderen en de inhoud van haar werk is Eline gelukkig, ook haar afdeling en werkomgeving dragen hier aan bij. “We werken multidisciplinair met een deskundig maar vooral hecht team. De lijnen zijn kort en we zorgen er als team voor dat alles op rolletjes loopt. Voor mij is het geven van complimenten een belangrijk onderdeel van werkplezier. Je maakt er een ander en jezelf blij mee. Omdat we zelf mogen roosteren en de planning in goed overleg en samenwerking maken, kan ik werk en privé optimaal combineren. En als yogadocent krijg ik naast mijn dagelijkse stappen meer dan genoeg beweging en dat houdt me vitaal.”

“Mijn toekomstbeeld? Dat ik nog mag doen wat ik nu doe en met deze mensen om mij heen. Mijn werk en werkomgeving geven me veel energie en ik heb er écht plezier in. De kernwaarden van Slingeland (persoonlijk, deskundig en duidelijk) komen helemaal overeen met mijn eigen waarden, dus die match zit wel goed!”