chatsimple

Werkplezier in de Zorg: ‘Ik heb een optimale werk-/privé balans’

25 jan 2022

 

Maak kennis met Sybiel, gepassioneerd verpleegkundig specialist bij het vasculair expertisecentrum en moeder van twee (bijna) tieners. Door constant de juiste verdeling in haar werk- en privé leven te bewaken, is zij optimaal in balans.

“Tot anderhalf jaar geleden was ik ook een dag in de week werkzaam voor de huisartsenorganisatie. Ik was regelmatig in de avonduren aan het werk en ik raakte op een gegeven moment in disbalans. Hoe leuk en interessant ik het werk ook vond, ik koos ervoor om meer tijd voor mijzelf te maken. Ik heb nog altijd geen spijt van deze keuze; tegenwoordig sport ik weer regelmatig en ben ik ook weer op het hockeyveld te vinden. Ik ben weer helemaal in balans.”

‘Ik heb een optimale werk-/privé balans’

In haar rol als verpleegkundig specialist in het vasculair expertisecentrum begeleidt Sybiel onder andere patiënten bij de (preventieve) behandeling van hart- en vaatziekten.
“Op een gegeven moment ontstond in Gelre ziekenhuizen de behoefte om aan en met hartvaatziekten (of hoog risico daarop) ook de leefstijl en het psychosociale aspect volledig in kaart te brengen. En ook vast te stellen welke aspecten daarvan mogelijk een verhoogd risico in de toekomst kunnen geven in relatie tot hartvaatziekten. Veel leefstijl- en psychosociale aspecten hebben namelijk invloed op de risicofactoren als bloeddruk en cholesterol. Denk bij leefstijl aspecten aan voeding, lichamelijke conditie, gewicht en roken. Vandaar de inzet destijds van een verpleegkundig specialist aangezien zij zowel het verpleegkundig deel (gericht op leefstijl en psychosociale aspect) als het medische deel (gericht op hoge bloeddruk en afwijkende cholesterolwaarde) kan vaststellen, behandelen en zo nodig gericht kan verwijzen voor begeleiding dat aansluit bij die patiënt. Zelf ben ik groot voorstander van preventie en ik vind het leuk om samen met patiënten hun eigen regie op hun leefstijl op te laten pakken.”

‘Zelf patiënten in beweging krijgen om regie op hun leefstijl te nemen motiveert mij’

“Ik haal veel voldoening uit mijn werk: ik kan zelfstandig werken en krijg regelmatig van mijn patiënten te horen dat ze zich geholpen voelen en meer begrip voor en inzicht hebben in hun eigen gezondheidssituatie. Mijn patiënten weten na ons traject waar ze aan toe zijn en welke stappen ze moeten ondernemen om hun situatie te kunnen verbeteren. Samen brengen we de huidige situatie en leefstijlaspecten door en stemmen dan samen de aanpak af. Dit kan een verwijzing naar bijvoorbeeld een diëtist of leefstijlcoach zijn maar ook een huisarts. Dit laatste komt bijvoorbeeld voor wanneer tijdens een nader onderzoek blijkt dat een afwijkende waarde door een ander ziektebeeld komt, zoals suikerziekte, en de patiënt hiervoor weer bij de huisarts onder behandeling komt.”

‘Bij ons op de poli voel ik een grote mate van werkgeluk en respect’

Hoe haar loopbaan zich nog ontwikkelt hangt voor Sybiel nauw samen met de combinatie privé en werk. De balans die zij nu heeft is voor haar erg belangrijk. Ooit ziet zij zichzelf de poli vasculair opzetten bij Gelre ziekenhuizen in Zutphen. “Ik weet zeker dat we ook in die regio met deze expertise veel patiënten preventief kunnen helpen. De relatie op de poli met mijn collega’s is heel goed. Het werkplezier is zo groot bij ons! We hebben respect voor elkaar, we kunnen altijd bij elkaar terecht voor wat dan ook. Voor elkaars expertise maar ook voor een luisterend oor. En dat spreken we ook naar elkaar uit. Ik ben heel dankbaar dat ik een rol op deze poli heb en ik koester de relatie en het werkgeluk dat we hier hebben.”