“Bij BrinQer krijg ik de ruimte om mijn werk uit te voeren op een manier die bij mij past”
In onze blogserie Collega aan het woord, stellen we de teamleden van BrinQer aan je voor. Deze aflevering heeft onze Re-integratiespecialist Martijn Koman het stokje overgedragen gekregen van onze Commercieel Medewerker Binnendienst Jelle Dröge.
Martijn woont in het mooie Brabantse land, geboren en getogen in Werkendam. Met een hechte familie en vriendenkring in de directe omgeving zal hij zijn geboorteplaats niet snel verlaten. “Ik reis gemiddeld twee keer per week naar Apeldoorn en de andere dagen werk ik vanuit huis. Dat is prima te doen! Ik kwam in Corona tijd bij BrinQer binnen en na de eerste maand volledig op kantoor te hebben gewerkt om het bedrijf en de mensen te leren kennen, kon ik al hybride gaan werken.
Mijn hele sociale leven zit in en rondom Werkendam. Daarnaast zit mijn vaste sportschool ook om de hoek. En aangezien ik daar vijf à zes keer per week te vinden ben, zou ik niet snel een andere sportlocatie meer gaan zoeken.’
“Ik doe veel om gezond en fit te blijven”
Door goede en gezonde voeding in combinatie met Crossfit, blijft Martijn in vorm. “Ik vind het heel belangrijk om gezond te eten, ik let altijd op mijn voeding. Natuurlijk laat ik de touwtjes ook af en toe wel vieren, maar dat mag ook. Minimaal vijf keer per week doe ik aan Crossfit. Ik haal hier veel plezier en voldoening uit, de mogelijkheden in Crossfit zijn zo breed dat ik mezelf kan blijven uitdagen en nieuwe grenzen kan verleggen. Ik wil altijd het onderste uit de kan halen en kijken hoe ver ik steeds kan gaan. En als het me een keer niet lukt, dan is het ook weer een uitdaging om hiermee te dealen en het los te laten. Dan concentreer ik me op wat op dat moment wél kan en op de dag van morgen. Ik vaar heel goed op de leefstijl die ik nu heb. Ik voel me gezond, fit en in balans.”
“Van commercieel medewerker naar de bouwplaats. Ik zou het zo weer doen!”
Bijna twee jaar geleden kwam Martijn bij BrinQer in dienst als re-integratiespecialist. De weg naar deze baan heeft een interessante aanloop gehad. Na de opleiding Internationale Handel & Groothandel begon hij aan zijn eerste baan als Commercieel Medewerker. “Ik wist niet zo goed wat ik wilde en ben daarom aan die opleiding begonnen. Omdat er toentertijd ook goede toekomstperspectieven waren met deze opleiding, leek het me een veilige keuze. Ik kon na mijn diploma dan ook direct aan het werk. Na een jaar of drie bemerkte ik bij mijzelf dat ik geen voldoening uit mijn werk haalde, maar omdat ik ook niet wist wat ik anders moest doen, ben ik blijven zitten. Totdat ik drie jaar later alsnog de knoop durfde door te hakken. Ik besloot het roer volledig om te gooien en kwam toen via mijn netwerk bij een aannemer in dienst om als grondwerker aan de slag te gaan. In een aantal maanden tijd kreeg ik toch het inzicht dat de werkzaamheden niet aansloten bij mijn eigenschappen en vaardigheden. Maar ik zou het zo weer opnieuw doen, aangezien het helemaal buiten mijn comfortzone lag, waardoor het een hele waardevolle ervaring bleek te zijn.”
De jaren daarna werkte Martijn in de maatschappelijke hulpverlening, eerst in de psychosociale zorg en daarna in de verslavingszorg als groepsbegeleider. “Ik mocht een leer-werktraject volgen om de juiste theoretische kennis op te doen en de praktijkervaring in de 24-uursbegeleiding op de maatschappelijke opvang en later op de afkickkliniek. Na een aantal jaar heb ik besloten te stoppen, ik merkte dat een aantal persoonlijke ontwikkelingen in combinatie met de impact die dit werk op me had, invloed hadden op mijn balans en gezondheid. Ik ben vervolgens weer teruggegaan naar het bedrijfsleven en heb ik weer een paar jaar als commercieel medewerker gewerkt.”
‘De DISC methode en loopbaancoaching gaf mij de juiste inzichten’
Toch bleek deze ‘veilige’ keuze niet de juiste te zijn. “Ik voelde dat ik niet op de juiste plek zat en stelde mezelf de vraag waar ik mee bezig was en wat ik nou écht wilde. Na een DISC test en een aantal coachingsessies kon ik dan eindelijk gericht gaan zoeken. Uit de test en de sessies kwam de rol als coach naar voren en ben me toen gaan oriënteren in de arbeidsmarkt naar verschillende vacatures op dit vakgebied. Toen ik me ging verdiepen in de functie van re-integratiecoach werd ik enthousiast over het werkgebied. Ik werd verrast door de veelzijdigheid en verdieping die dit werk met zich meebrengt.”
‘Geen traject is hetzelfde, iedere persoon vraagt om een andere benadering’
Na twee jaar bij een re-integratiebureau en een jaar als jobcoach bij een uitkeringsinstantie kwam Martijn in contact met BrinQer. “Via mijn oud collega Sabine Trinks werd ik gewezen op de vacature van re-integratiespecialist bij BrinQer. Binnen een paar weken had ik twee gesprekken en inmiddels ben ik hier alweer twee jaar werkzaam. In deze functie komen alle facetten samen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Ik werk met mensen, maar wel vanuit een andere rol. Ik begeleid cliënten naar bijvoorbeeld andere werkgevers en ga met ze op onderzoek uit. Voor het UWV voeren we trajecten uit om mensen weer naar werk of werkfit te krijgen. Hiervoor krijgen we bepaalde richtlijnen, maar ik heb wel de vrijheid om de weg naar het doel zelf met de cliënten in te vullen. Daarnaast coach ik medewerkers wanneer zij belemmeringen ervaren in hun leven die hun functioneren in de weg staan. Dan onderzoek ik bijvoorbeeld of deze belemmeringen aangepakt kunnen worden of dat een verwijzing naar een andere specialist nodig is. Elke cliënt en elk traject is anders. Elke begeleiding is specifiek op de persoon gericht. Wanneer de uitkomst van een traject voor de betrokkenen naar tevredenheid en naar reële haalbaarheid is verlopen, ongeacht welk resultaat, dan heb ik mijn doel behaald.”
“Ik hoef Martijn niet thuis te laten. Ik mag volledig mijzelf zijn”
“Bij BrinQer heerst een fijne cultuur, bij mijn collega’s voel ik me prettig en veilig. Dat geeft me ook een bepaalde mate van rust. Ik vind het fijn dat ik de ruimte krijg om op mijn eigen manier te werken en dat ik volledig mezelf mag zijn. En het is oké als je een andere invalshoek hebt en deze ook bespreekbaar maakt. We krijgen een grote mate van regelvrijheid en de ruimte om je werk te doen op een manier die bij jou past. Niemand in ons team werkt bijvoorbeeld een traject exact hetzelfde uit. Deels omdat iedere cliënt en situatie anders is, maar ook omdat wij zelf verschillende individuen met onze eigen kwaliteiten en eigenschappen zijn. Ik ben Martijn. Thuis, onderweg en aan het werk. Die hoef ik dus niet thuis achter te laten om vervolgens een ander jasje aan te trekken of masker op te zetten.”