chatsimple

Collega aan het woord: “Het DNA van BrinQer verbindt ons met onze klanten”

20 apr 2023

In onze blogserie Collega aan het Woord, stellen we de teamleden van BrinQer aan je voor. De vorige aflevering heeft onze projectmedewerker marketing & organisatie Aaltje Cornelies haar verhaal gedeeld en draagt nu het stokje over aan één van de founding fathers van BrinQer| jouw arbodienst: Jos Hoexum. Op 1 oktober 2002 begonnen met zijn eigen bedrijf en ruim 20 jaar later de handtekening gezet voor de overdracht van zijn aandelen van het inmiddels ruim 40 medewerkers tellende BrinQer. Jos geeft ons een kijkje in zijn leven voor BrinQer en blikt terug op de afgelopen twintig jaren.

‘Het bourgondische leven en actief bewegen houdt me in balans’

Jos woont sinds 1986 in Apeldoorn, brengt graag tijd in de keuken door en houdt zijn conditie op peil met padel en fitness. “Ik hou van bourgondisch leven maar wil ook vitaal blijven, dus naast de tijd die ik in de keuken doorbreng ben ik ook regelmatig in mijn eigen fitness ruimte thuis te vinden. Minimaal twee keer per week sta ik op de padelbaan. Daarnaast word ik scherp gehouden door mijn 20-jarige dochter die afwisselend bij mij en haar moeder woont. Mijn zoon van 26 woont, werkt en studeert inmiddels in Utrecht.”

Geboren in Groningen en opgegroeid in Emmen, vertrok Jos als jongvolwassene voor zijn lerarenopleiding naar Zwolle. “Tijdens deze studie kwam ik erachter dat het onderwijs niet mijn richting was. Ik vertrok naar Apeldoorn en kwam in gesprek met Ten Tije, waar ik fulltime als sportinstructeur kon werken. Ik ben altijd actief geweest met sporten. Zo heb ik getennist, aan vechtsport gedaan en ook gevoetbald dus die baan trok me meteen aan.”

‘Van leken controleur naar arbeidsdeskundige’

Drie jaar later ging Jos zich oriënteren op de arbeidsmarkt en kwam terecht bij Detam, waar hij als leken controleur aan de slag ging. “In die tijd bestond de ziektewet nog: werkgevers droegen nog geen verantwoordelijkheid over verzuimbegeleiding en loondoorbetaling tijdens ziekte. De controleurs bepaalden of iemand recht had op een ziektewet uitkering en de AVG bestond uiteraard ook nog niet. Begin jaren ‘90 deden de eerste commerciële arbodiensten hun intrede en werd ook Detam Arbo opgericht. Ik heb direct de overstap gemaakt en als arbeidsdeskundig medewerker heb ik de opleiding tot arbeidsdeskundige in 1996 afgerond. Als arbeidsdeskundige heb ik daarna bij Arbeidsvoorziening gewerkt en een korte uitstap gemaakt naar een management consultancy bureau in Baarn.”

‘Na tien jaar maakte ik de stap en BrinQer werd geboren’

In oktober 2002 hakte Jos de knoop door: hij wilde voor zichzelf beginnen. Vriend en collega Wilfred Boering haakte in de loop van dat jaar geleidelijk aan en samen maakten ze een sprong in het diepe. “De eerste jaren richtten we ons op re-integratietrajecten via een aantal verzekeraars zoals Nationale Nederlanden en De Amersfoortse en begeleidden arbeidsongeschikte zelfstandigen vanuit een AOV polis weer naar passend werk. In 2004 sloot ook Bert Flokstra aan als compagnon en arbeidsdeskundige en een jaar later volgde Arjan Donker. In 2005 zijn we onder de maatwerkregeling gestart met arbodienstverlening in de regio, in eerste aanleg met een aantal bevriende ondernemers.”

De groei van BrinQer verliep door de jaren heen geleidelijk met vallen en opstaan. “We hebben ook bewust niet actief de publiciteit opgezocht. Vanuit de inhoud, de kern van ons vak, korte lijnen en verbinding met onze klanten zijn we gegroeid door en met ons netwerk. En eigenlijk ligt daar nog steeds de kern van onze groei. Ik wilde niet uit commercieel belang een eigen bedrijf beginnen maar juist om het verschil te kunnen maken in de uitvoering van mijn vak. Ons netwerk beweegt en groeit met ons mee en dat is heel mooi om te zien.”

‘We groeiden en veranderden, maar ons DNA blijft altijd bestaan’

De kernwaarden van BrinQer bepalen voor een groot deel nog steeds het gedrag van iedereen die bij BrinQer werkzaam is. “Ze bepalen onze prioriteiten, wat iemand doet en hoe iemand het doet. Door de jaren heen en tot op de dag van vandaag selecteren we onze collega’s aan de hand van onze kernwaarden om het DNA van BrinQer te borgen. In de loop der jaren is het team een mooi kleurenpallet geworden met verschillende professionals en specialisten die ons DNA dragen en aan elkaar overdragen. Wat hen bindt is hun vak, de betrokkenheid, verbinding met onze klanten en het plezier dat ze bij ons hebben.”

‘En nu gaan we met BrinQer een nieuw tijdperk in’

Op 1 maart dit jaar zette Jos, net als zijn compagnons Wim en Arjan, zijn handtekening onder de verkoop van BrinQer. “Ik heb dit al die jaren niet direct voor ogen gehad, zelfs in 2022 stond dit voor mij (en mijn compagnons) niet op de agenda. We zijn in het verleden wel eens benaderd met een verzoek tot overname maar daar zijn we niet op ingegaan. Het eerste contact met Delta Equity Partners in het voorjaar van 2022 kwam onverwachts op ons pad. Hun visie en missie sloot dusdanig aan op het gedachtegoed van BrinQer, dat we gezamenlijk besloten die reis te gaan maken. En nu staan we voor een mooie nieuwe uitdaging en kan BrinQer zich samen met o.a. ttif.company versterken en toewerken naar dé kwaliteitsleider in Nederland op het gebied van arbodienstverlening.”

“Dat wat ik doe, werken op de inhoud en het uitvoeren van mijn vak, daar word ik nog steeds gelukkig van. Ik ben betrokken bij mijn klanten en ben onderdeel van hun bedrijf. In gesprek zijn, meedenken en beleid ontwikkelen, daar blijft mijn hart sneller van kloppen. Als ik zo mijn loopbaan mag afronden, dan ga ik fluitend mijn pensioen in.”