chatsimple

COPD: hoe ga je met deze aandoening om?

18 nov 2021

De derde woensdag van november was het Wereld COPD dag. COPD is een aandoening die in veel gevallen ontstaat door roken. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Als je COPD hebt, zijn je luchtwegen chronisch ontstoken. Hierdoor wordt ademhalen lastiger en heb je minder energie. Je maakt meer slijm aan en je moet veel hoesten. COPD is niet te genezen. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is afhankelijk van de ernst van je klachten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te beperken.

Gebruik medicijnen

Er bestaan verschillende medicijnen die de klachten van COPD verminderen. Zo zijn er medicijnen die de longbuisjes wijder maken en medicijnen die de ontstekingen remmen. Je ademt deze in via een inhalator, waardoor ze op de juiste plek in de longen terecht komen. De medicijnen zorgen ervoor dat je klachten verminderen, maar de klachten zullen niet helemaal weggaan.

Beweeg voldoende

Lichaamsbeweging is essentieel voor COPD patiƫnten. Door genoeg te bewegen wordt je longinhoud groter, verbetert je uithoudingsvermogen en worden jouw spieren sterker. Sterkere spieren zorgen ervoor dat het ademhalen makkelijker gaat: iets wat voor mensen met COPD heel veel moeite kost. Daarnaast word je minder snel benauwd en heb je minder kans op een longaanval als je genoeg beweegt.

Doe ademhalingsoefeningen

Er bestaan verschillende oefeningen die de benauwdheid tegengaan. Zo kan ademhalen met licht gespannen buikspieren jou helpen om rustiger adem te halen. Een fysiotherapeut kan jou advies geven over de verschillende ademhalingsoefeningen en met je bespreken welke goed bij jou past.

Eet gezond

COPD kan van invloed zijn op je eetlust. Ook als je geen zin hebt in eten, is het heel belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan een gezond voedingspatroon. Je lichaam vecht namelijk constant tegen de ontstekingen in de longen, wat veel energie vergt. Dit kan weer leiden tot gewichtsverlies. Zorg ervoor dat je op gewicht blijft, zodat je het risico op ondervoeding beperkt en sterk genoeg blijft om het gevecht in de longen aan te kunnen.

Stop met roken

Het allerbeste wat je voor jouw lichaam kunt doen is stoppen met roken. Jouw beschadigde longen worden door tabaksrook namelijk steeds verder beschadigd. Door te roken kom je sneller in het heftigste stadium van COPD terecht. Ook meeroken is van invloed op het verloop van de ziekte. In het beste geval zorg je ervoor dat je ook niet meer in aanraking komt met tabaksrook van anderen.

Wil je stoppen met roken?

Als je jarenlang gerookt hebt kan het erg lastig zijn om te stoppen. Medipro kan jou helpen om voorgoed met de tabak af te rekenen door middel van persoonlijke en telefonische coaching om jou te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van je eigen risico! Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of meteen in contact komen met een adviseur? Meld je dan aan via onderstaande button!

Dit wil ik

Medipro ondersteunt ook werkgevers die hun werknemers helpen met stoppen met roken. Help je werknemers op weg naar een goede gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en neem contact op via onderstaande link:

Ik ben werkgever