chatsimple

Dag van de Preventie: Bewegen op het werk

18 apr 2024

Preventie gaat verder dan alleen het voorkomen van ziekteverzuim. Het draait om het creëren van een goede kwaliteit van leven en het stimuleren van vitaliteit. In het moderne werkleven, waarin hybride werkmodellen steeds gebruikelijker zijn geworden, is het essentieel om aandacht te besteden aan de preventie van onderbelasting op het werk. De risico’s van onderbelasting als gevolg van langdurig zitten, kunnen leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Denk aan rugklachten en verminderde concentratie maar ook aan een verhoogd risico op chronische ziekten.

Neem als werkgever de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat jouw medewerkers niet alleen productief zijn, maar ook gezond en gelukkig blijven!

Door beweging op de werkplek te stimuleren kunnen we niet alleen de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers bevorderen, maar ook de productiviteit en betrokkenheid verhogen. We geven je een paar praktische tips om beweging op het werk te bevorderen:

  1. Moedig werknemers aan om staand te werken en om van werkplek te variëren. Investeer in bijvoorbeeld verstelbare bureaus, fietsstoelen en stilte-, sport- of buitenruimtes waar mensen flexibel kunnen werken. Staand werken en al werkend in beweging zijn, bevordert de bloedsomloop en vermindert de belasting van de rug.
  2. Introduceer korte beweegpauzes gedurende de dag naast de lunchwandeling. Denk aan simpele oefeningen zoals beenheffen, schouderrollen maar ook korte loopjes tussendoor. Dit helpt om de spieren actief te houden en de geest op te frissen.
  3. Stimuleer fietsen naar het werk en bied bijvoorbeeld fietsvergoedingen of -regelingen aan. Fietsen is bovendien niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

Als goed werkgever is het jouw taak om de gezondheid en het welzijn van jouw medewerkers te waarborgen. Laten we samen streven naar een cultuur waarin beweging een integraal onderdeel is van het dagelijkse werkritme.