chatsimple

Het belang van een actuele Risico-Inventarisatie & Evaluatie

25 apr 2024

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van jouw medewerkers. Een volledige en actuele RI&E is daarbij onmisbaar! Een RI&E is bovendien niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een investering in je bedrijf en jouw mensen.

Omdat het bewustzijn van de essentiële aspecten van arbeidsveiligheid enorm belangrijk is, leggen we graag weer de aandacht op het belang van een volledige en actuele RI&E voor jouw bedrijf.

Wat is een RI&E?

Een RI&E is een gestructureerde methode waarmee je alle arbeidsrisico’s binnen jouw bedrijf in kaart brengt. Van fysieke belasting tot geluidsoverlast, van langdurig zitten tot werkdruk; elk aspect dat de veiligheid en gezondheid van de medewerkers kan beïnvloeden, wordt geanalyseerd. Met als doel om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen, wat niet alleen cruciaal is voor het welzijn van de medewerkers, maar ook voor de continuïteit van jouw bedrijf.

Waarom een actuele RI&E?

Een actuele RI&E helpt om zowel zichtbare als onzichtbare risico’s te identificeren en aan te pakken. Risico’s kunnen al snel over het hoofd worden gezien, wanneer er (kleine) veranderingen in de werkomgevingen en technologieën plaats hebben gevonden. Ook draagt een actuele RI&E bij aan gezondheid en veiligheid van medewerkers wat leidt tot minder verzuim en een hogere productiviteit. In een tijd waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds belangrijker wordt, toon je als werkgever met een actuele RI&E aan dat je jouw verantwoordelijkheid neemt voor het welzijn van jouw medewerkers.

Hoe stel je een RI&E op?

Het opstellen van een RI&E is misschien een uitdaging, maar het is absoluut haalbaar, vooral met de juiste ondersteuning en tools. Er zijn bijvoorbeeld digitale tools beschikbaar die jou kunnen helpen bij het opstellen van een RI&E. Deze tools zijn vaak gebruiksvriendelijk en wijzen je op de meest voorkomende risico’s binnen jouw bedrijf.

Als je liever specialistisch advies wilt kan je een expert inschakelen. Onze kerndeskundigen kunnen je begeleiden bij het opstellen, toetsen en/of actualiseren van de RI&E, rekening houdend met de nieuwste regelt, ontwikkelingen en trends op het gebied van arbeidsveiligheid.

Laten we samenwerken om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren! info@brinQer.nl