Hoe een pandemie kan zorgen voor verbinding
Als arbodienst is het ons aan alles gelegen om te zorgen dat werknemers maximaal inzetbaar zijn en blijven. De corona-pandemie was daarom een enorme uitdaging. Samen met Bedrijvenkring Apeldoorn en Hamer Installatietechniek hebben we een speciale snelteststraat ingericht voor bedrijven. In totaal werden hier bijna 3,5 duizend werknemers getest.
“Werkgevers ondervonden enorme hinder van de lange wachttijden voor de reguliere testen en testuitslagen van de GGD”, vertelt Miranda ter Huurne, projectcoördinator van de snelteststraat. “In het najaar van 2020 kregen we steeds meer belletjes van ondernemers voor sneltesten voor hun personeel. Hier lag duidelijk een enorme behoefte. En voor ons een kans. Samen met Bedrijvenkring Apeldoorn en Hamer Installatietechniek staken we de koppen bij elkaar. Binnen no time hadden we een snelteststraat aan de Prinsenweide in Apeldoorn geopend. De testen werden afgenomen door BIG-geregistreerde verpleegkundigen die dit naast hun eigen baan deden. Voor de meesten een verademing om even ander werk te kunnen doen in deze intense corona-tijd.”
Samenwerking tussen Apeldoornse ondernemers
Zonder de hulp van Bedrijvenkring Apeldoorn en Hamer Installatietechniek hadden we dit niet kunnen doen. “Bureau Vitaal zorgde voor een vliegende start aangezien zij al twee teststraten hadden en inmiddels de nodige ervaring hadden. Hamer Installatietechniek regelde de locatie, Van Gerrevink Recycling leverde de afvalcontainers, Effective Transport zorgde voor een goede wifi-verbinding. Pop-Up Toilets zorgde voor toiletten en Jans Uitzendbureau voor de verloning van de testers. Geweldig om te zien dat we met z’n allen de schouders eronder hebben gezet om Apeldoornse bedrijven fit, vitaal en gezond te houden.”
Werkgeverssubsidie zorgde voor piek
“Toen de snelteststraat in november 2020 openging, was het enorm druk. In december, januari en februari nam het aantal testen af. Tot de overheid in maart de werkgeversubsidie bekend maakte. Werkgevers betaalden toen nog maar 8,75 euro voor een test in plaats van 65 euro. Dit zorgde voor een enorme stormloop. Uiteindelijk hebben we in juni de teststraat gesloten, aangezien we bijna geen testen meer afnamen. Wij verwijzen bedrijven nu door naar Coronalab.eu.”
Sneltest bij bedrijf op locatie
De werkwijze was eenvoudig: zodra een werknemer klachten had, kon de werkgever een afspraak voor hem/haar bij ons inplannen. We waren zowel ’s ochtends als ’s middags een paar uur open. Er werd niet getest vanuit de auto, maar in een ruimte waar men even rustig kon zitten. “Als arbodienst vinden we de werkomstandigheden van onze eigen medewerkers belangrijk, dus we hebben bewust niet voor een drive-thru gekozen”, vertelt Miranda. “Bij een aantal bedrijven deden we de test bij hun op locatie. Zo hebben we bij een retailer – waar een kleine corona-uitbraak was – in 4 uur tijd 190 mensen getest.” De deelnemende bedrijven waren divers: van kinderdagverblijf tot installatiebedrijf, van productiebedrijf tot retailer.
Van testen naar vaccineren
Nu de focus is verlegd van testen naar vaccineren, helpen we sinds begin dit jaar het Gelre Ziekenhuis met vaccineren. We ondersteunen het Gelre Ziekenhuis op het gebied van administratie, registratie en planning. Werkgevers mogen medische gegevens niet registreren vanwege de AVG-wetgeving, dus dat doen wij voor hen. Inmiddels ondersteunen we bij het vaccineren bij twee van onze klanten: het Gelre Ziekenhuis en revalidatiecentrum Klimmendaal.