chatsimple

Houd balans tussen inspannen en ontspannen

16 nov 2021

In het kader van de Week van de Werkstress vroegen wij Wilma Wouters, onze consultant duurzame inzetbaarheid en vitaliteitsexpert, om haar visie op duurzame mentale kracht. “We lijken bijna te zijn verleerd om te luisteren naar ons eigen lichaam omdat we continu willen presteren. Ik zie mentale kracht als de balans tussen presteren en herstellen. We staan constant aan en nemen onvoldoende tijd om te herstellen met het risico dat het een keer verkeerd gaat.”

De inzetbaarheidsadviseurs van BrinQer stimuleren mensen om in beweging te komen voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. “In beweging komen is niets anders dan een time-out nemen van waar je mee bezig bent en écht even loslaten.”

Voor de één is ontspanning een wandeling in de buitenlucht, voor de ander een ademhalingsoefening, muziek of yoga. Het is belangrijk dat je iets vindt wat bij je past en waarmee je je hoofd écht helemaal leeg kunt maken.

               ‘Ontspannen is net zo belangrijk als inspannen’

Wanneer je niet naar je lichaam luistert en geen aandacht geeft aan ontspanning en herstel, loopt je accu leeg. Je hebt ook momenten nodig om die accu weer op te laten, om zo in balans te blijven. Herken de signalen van je lichaam. “Als ik merk dat ik behoefte heb aan snoep of onrustiger slaap, dan weet ik dat ik op de rem moet. Dan zit ik teveel in mijn werk en ontspan ik te weinig.”

Wanneer je een routine weet te maken van presteren (inspannen) en herstellen (ontspannen), dan creëer je een duurzame balans voor jezelf. “Neem op vaste momenten pauze om afstand te nemen van je werk. En stop vooral niet met sociale activiteiten waar je blij van wordt als je het druk hebt. Blijf ruimte en tijd voor jezelf maken. Zorg dat je genoeg positieve energie opzoekt.”

               ‘Herken de signalen van je lichaam’

Voor werkgevers is het belangrijk dat werknemers de ruimte krijgen om voldoende te kunnen ontspannen. “Zorg voor een cultuur waarin ontspanning net zo belangrijk is als inspanning. Denk aan verplichte powernaps, een chillruimte of een massagestoel. Wat wil je als organisatie uitstralen en wat is je missie? Wil je werkstress aanpakken of het werkplezier verhogen?” Door te zorgen voor een ontspannen bedrijfscultuur draag je bij aan de duurzame inzetbaarheid van je personeel en een gezonde organisatie.