chatsimple

Invloed van hormonen gaat verder dan alleen de overgang

28 jul 2020

Als re-integratiespecialist kom ik met verschillende mensen in aanraking; van nature ben ik nieuwsgierig naar wie ik tegenover me heb zitten. Vaak durven mensen zich kwetsbaar op te stellen en vertellen mij hun verhaal. Ze stellen zich open en hebben vertrouwen in mijn hulp. Zo bijzonder; ik heb echt het leukste vak ter wereld!

Naast mijn nieuwsgierigheid voor de ander gaat mijn interesse ook uit naar voeding en gezondheid. De afgelopen periode heb ik me verdiept in het verband tussen leefstijl en hormonen. Met als doel mensen inzicht te geven in hun leefstijl, door te laten zien hoe hormonen de gezondheid beïnvloeden. Welke invloed heeft iemand zelf op zijn of haar gezondheid?

Vaak denken mensen bij hormonen aan de overgang, terwijl deze stofjes invloed hebben op alles in je lichaam. Van bloeddruk en lichaamstemperatuur tot expressie van emoties, de hoogte van de bloedsuikerspiegel en snelheid van de spijsvertering.

Hormonen zijn te beïnvloeden door je leefstijl aan te passen. Bijvoorbeeld door stress aan te pakken, andere voeding, een ander slaapritme en training van je lijf. Op deze manier heeft je leefstijl invloed op je welbevinden. Door mensen inzicht te geven in hun leefstijl, help ik om deze te optimaliseren en daarmee klachten te voorkomen of te verminderen.

Stress blokkeert je lichaam

Neem bijvoorbeeld stress, een fysieke en psychische reactie van je lichaam. Je hebt gezonde en ongezonde stress. Stress heb je nodig om te overleven, het helpt je te focussen op iets en je wordt scherper. Maar je schrikt ervan als je ziet welke invloed ongezonde stress heeft op gezondheid. Ongezonde stress zorgt voor hormonale disbalans, gekke klachten, ontstekingen en heeft invloed op je spijsverteringsstelsel. Eigenlijk werkt stress in alles door: het blokkeert verschillende systemen in je lichaam. Het mooie is dat mensen zelf invloed kunnen uitoefenen op hun beleving van stress.

Expressie van emoties

En wist je dat de expressie van emoties ook te maken heeft met hormonen? Dit staat in verband met je cyclus en de aanmaak van serotonine. Dat hormoon, grotendeels gemaakt in je darmen, heeft o.a. invloed op je geheugen, je zelfvertrouwen, zin in seks, slaap en ook op de lengte van je lontje. Door bijvoorbeeld gezond en eiwitrijk te eten en te trainen bevorder je het krijgen van een goed humeur en maak je weer een ander stofje aan dat je slaap beïnvloedt.

Werking van de schildklier

Sommige mensen hebben een trage schildklier, waardoor ze klachten kunnen krijgen zoals een down en angstig gevoel. Waarom werkt je schildklier traag? Vaak omdat je een tekort hebt aan iets. In elk geval moet je dan niet te veel gaan trainen; je immuunsysteem moet juist tot rust komen. Ook een intensief crashdieet is niet aan te bevelen, omdat je juist meer koolhydraten nodig hebt.

Zelf aan het roer

Verbazingwekkend toch om te zien hoeveel invloed hormonen hebben? Het is een complexe materie. Ik ben coach en geen arts en verwijs daarom altijd eerst mensen door naar hun huisarts, ook voor het gebruik van supplementen.  Wel kan ik mensen laten inzien dat ze zelf aan het roer staan en invloed hebben op hun leefstijl. Inzicht geven in hoe ze een lekker leven kunnen leiden. Dat is heel gaaf en dat geeft mij een goed gevoel! Er is nog een wereld te winnen als mensen meer aandacht hebben voor hun leefstijl en bewuster gaan leven.