chatsimple

‘Met de juiste hulp kom je er altijd weer uit’

24 feb 2022

Het team van Re-integratiespecialisten en Inzetbaarheidsadviseurs van BrinQer | jouw arbodienst begeleidt mensen (weer) naar werk. Eerder deze maand vertelde Hailey haar verhaal over haar re-integratietraject. In dit blog het verhaal van José de Lijzer. Ook zij heeft onder begeleiding van onze re-integratie specialist Sabine Trinks een spoor 2 traject doorlopen.

Vier ochtenden in de week werkt José tegenwoordig bij een peuterspeelzaal en voelt zich hier als een vis in het water. “Ik heb het echt ontzettend naar mijn zin en ben heel blij dat ik hier terecht ben gekomen. Ik haal veel plezier uit het werken met deze kinderen (2 tot 4 jaar) en met mijn fijne collega’s. Nooit gedacht dat ik hier terecht zou komen.”

De baan bij de peuterspeelzaal kwam op haar pad tijdens de sollicitatiefase van haar traject. Ze had zich in eerste instantie aangemeld als vrijwilliger voor 2 ochtenden in de week om weer wat om handen te hebben. Toevallig had de school van een van haar kleinkinderen een positie vrij. Na een fusie kreeg ze het aanbod om 16 uur in loondienst te komen.

‘Nooit gedacht dat ik hier terecht zou komen’

“Na jaren in verschillende administratieve kantoorfuncties te hebben gewerkt, kwam ik door de crisis in 2009 op straat te staan. Na 11 jaar werk bij een notariskantoor, had ik plotsklaps geen baan meer. Ik ben toen 3 maanden zoekende geweest en besloot mij om te laten scholen. De gehandicaptenzorg heeft mij door persoonlijke ervaringen altijd geïnteresseerd en zo kwam ik te werken met zwaar lichamelijk gehandicapten die zelfstandig wonen. Dit werk heb ik ruim 10 jaar met heel veel voldoening en plezier gedaan. Werken met deze patiënten is zulk dankbaar werk: alleen al op het moment dat je bij ze binnenkomt, maak je hun dag al goed!”

‘Ik was blij dat ik er niet alleen voor stond’

“Op een gegeven moment kreeg ik zware schouderklachten, die door diverse behandelingen niet verholpen werden. Een jaar verder moest ik onder het mes en ook daarna hielden de klachten aan. Conclusie: ik was aangewezen op aangepast werk en terugkeren in mijn baan was niet meer mogelijk. Dit was een moeilijk moment, maar ik was blij dat ik er niet alleen voor stond.”

Via haar werkgever werd een spoor 2 traject opgestart, om José te begeleiden naar ander werk. De eerste gesprekken met Sabine vonden door de corona-maatregelen, telefonisch plaats. “Het gevoel was meteen goed, de gesprekken waren erg prettig en heel praktisch gericht op de toekomst. Niet de focus op wat er met me mankeerde, maar juist welke mogelijkheden er voor mij waren. Toen de maatregelen werden bijgesteld kwam Sabine bij me op huisbezoek om persoonlijk kennis te maken. Ze stelde mij snel op mijn gemak. De gesprekken waren altijd fijn, positief en ook ongedwongen. Ik kreeg gedurende het traject het geloof en vertrouwen in de toekomst en de overtuiging dat er uitzicht voor mij was. Sabine gaf me tijd, ruimte en de juiste zetjes waardoor ik stappen kon maken. Ik ben blij dat ik zo’n goede coach heb gehad die mij op weg heeft geholpen.”

‘De focus lag juist op wat er nog wél mogelijk was’

“Ik vond het spannend om weer te solliciteren maar kreeg er ook veel plezier in. Samen met Sabine heb ik een mooi CV opgesteld, het was interessant en leuk om te zien wat je tegenwoordig met een CV kan doen en hoe je jezelf écht kan presenteren. Mijn CV laat zien wie ik écht ben en die heb ik met trots met mijn brieven meegestuurd. Door mijn ervaring met een re-integratietraject weet ik dat je met de juiste hulp er altijd wel weer komt en niet tegen verandering op hoeft te zien.”