chatsimple

Met een participatieve aanpak naar duurzaam en gezond werken

22 jun 2022

Samen met onze partners ondersteunen wij bedrijven en medewerkers bij verzuimbegeleiding, preventie en gezondheid. Op het gebied van arbeid en gezondheid hebben we doorlopend met ontwikkelingen te maken. De corona pandemie heeft het nieuwe werken in een rap tempo neergezet. Onze partner Gerard Vos ondersteunt bedrijven en medewerkers in duurzaam gezond werken.

Isokin Training & Therapie

Gerard Vos is sinds 1988 werkzaam als fysio-manueel therapeut en richt zich op de gezondheid van de individu in de thuis- en werkomgeving. 26 jaar geleden startte hij met Isokin Training & Therapie en naast zijn rol als fysio en manueel therapeut, houdt hij zich met Vos Bedrijfsfysiotherapie bezig met arbeids- en bedrijfsfysiotherapie. “Isokin is inmiddels uitgegroeid tot een professioneel centrum waar bewegen centraal staat. Bewegen is een voorwaarde om ons leven te leiden zoals we dat willen. Wanneer het bewegen niet (meer) kan, is Isokin de partner om te adviseren, begeleiden en te behandelen. We richten ons hierbij op werkenden in het arbeidsproces, de actieve sporter en ouderen die fit en gezond willen blijven. Een aantal jaren geleden heb ik mijn eigen praktijk opgezet om arbeidsgerelateerde klachten te begeleiden.”

Vos Bedrijfsfysiotherapie

Als arbeidsfysiotherapeut houdt Gerard zich bezig met gezondheidsaspecten van de individu in de werkomgeving en heeft als bedrijfsfysiotherapeut ook kennis van bedrijfsprocessen, ergonomie, bedrijfscultuur en mentale aspecten om een gezonde werkomgeving te creëren. Met Vos Bedrijfsfysiotherapie biedt Gerard o.a. werkplekonderzoeken, trainingen en bedrijfsadvies aan. “Mijn doelstelling is het ondersteunen van bedrijven en het individu in duurzaam gezond werken. Voor het oplossen van vraagstukken op gebied van arbeid en gezondheid werk ik samen met verschillende partijen en specialisten. Zo werk ik ook al een tijd samen met BrinQer | jouw arbodienst. Voor BrinQer verricht ik met name werkplekonderzoeken en geef ik trainingen bij haar klanten. Laatst heb ik bijvoorbeeld een training ‘Veilig ruggebruik’ bij een klant mogen geven in kader van de RI&E.”

Thuiswerkplekken en gezondheid

De afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van thuis- en locatie onafhankelijk werken in rap tempo plaatsgevonden door de corona pandemie. Gerard werd veel uitgenodigd om thuiswerkplekken in te richten. Aanleiding waren fysieke klachten die bij veel medewerkers opspeelden. “De materialen voor de thuiswerkplekken waren niet altijd geschikt voor een goede houding maar mensen nemen thuis ook minder pauzes tussendoor. Een van de redenen hiervoor is de werkdruk die men voelt en hierdoor ervaart men meer spanning. Gevolg is dat lichamelijke klachten opspelen. Nek-, schouder- en (onder)rugklachten zijn dan ook de meest voorkomende.”

Door de huisbezoeken raakte Gerard met verschillende medewerkers in gesprek. “Men ging al snel de voordelen van thuiswerken inzien. Vooral de flexibiliteit en de rust om zich heen waren voor velen plezierig. In een werkomgeving zoals een kantoor zijn nou eenmaal meer prikkels aanwezig. Een verdeling van 50-50 tussen thuis werken en naar kantoor, wordt door velen als de meest ideale situatie gezien.”

“Blijf alert op een goede werkhouding en voldoende herstelmomenten”

De natuurlijke herstelmomenten zoals het loopje naar de koffie automaat, collega’s of andere afwisselingen in een werkomgeving zijn thuis in mindere mate aanwezig. Hierdoor is het risico dat medewerkers thuis sneller ‘over’ lopen meer aanwezig en is het van groot belang dat werkgevers oog voor hun medewerkers houden. “Mensen krijgen wel zelf de verantwoordelijkheid, maar wanneer de werkdruk en verwachtingen hoog zijn, is het voor veel mensen niet makkelijk een goede en gezonde balans te krijgen en te houden. Dan is de rol voor een werkgever echt belangrijk. Wanneer je medewerkers gezond en fit blijven, presteren ze ook goed op de langere termijn. In een goede relatie tussen werkgever en medewerker waarin oprechte betrokkenheid en interesse aanwezig is, zou alles bespreekbaar moeten zijn.”

“Hou oog voor je medewerkers, ook op afstand”

Het is ook van belang dat medewerkers signalen en klachten niet negeren en bewust zijn van de nodige pauzes in de thuiswerkomgeving. “Ben je eind van de werkdag moe, ervaar je concentratieproblemen of heb je pijn in je nek/schouders/rug? Erken je klachten en maak dit bespreekbaar. Leg jezelf kleine pauzes op, door dingen te doen die bij je passen en je hierdoor tussendoor even kan ontspannen. Gezonde voeding draagt uiteraard ook bij aan je welzijn gedurende de dag. In de praktijk blijkt het ook heel goed te werken als mensen zich aansluiten bij mensen die in dezelfde situatie zitten. Niet alleen door erover te praten met elkaar maar om elkaar ook te motiveren en uit te dagen. Wanneer mensen elkaar uitdagen kan de een zich ook aan een ander optrekken. Als werkgever zou je hier ook op kunnen inspelen en gedragsverandering motiveren. Verleid je mensen om de regie op gezondheid te houden en geef ze hierin ook keuzes.”

“Betrek je medewerkers en zorg dat ze van je bedrijf houden”

Wanneer het gaat om het motiveren van medewerkers naar een gezonde leefstijl heeft Gerard een duidelijke overtuiging: “Ik geloof heel erg in gedeelde verantwoordelijkheid en waarde: vraag als werkgever niet alleen aan je medewerkers om alles te bespreken en te vragen. Maar wees vooral ook open als leidinggevende en werkgever over je visie, wat je beweegt en waar je zorg zit. Neem je medewerkers mee in je visie, je missie en je kernwaarden en refereer hier dan ook aan. Ga een échte relatie met je medewerkers aan en zorg dat de mensen gaan houden van je bedrijf. Neem tijd een aandacht voor de zachte dingen, die leveren je op de langere termijn veel meer op.”