chatsimple

Neem jij als mantelzorger ook voldoende tijd voor jezelf?

10 nov 2021

Mantelzorg is mooi, maar het kan ook zwaar zijn. Het is daarom belangrijk om het met je omgeving te delen, want als mantelzorger ben je vaak onzichtbaar. “Mantelzorg kan een behoorlijke impact op iemands welzijn hebben. In het kader van preventie is het daarom voor werkgevers belangrijk om voldoende oog en aandacht voor jouw mantelzorgende werknemers te hebben,” vertelt onze arbeidsdeskundige Eva van der Veer.

Zorg verlenen aan familie, vrienden of buren; we doen het er vaak ‘even bij’ als er sprake is van kortdurende zorg. We vinden het vanzelfsprekend om dat te doen voor onze naasten. Maar mantelzorg heeft een behoorlijke impact op iemands werk-privé balans. Als deze zorg ook nog eens structureel en langdurig wordt, is het risico op uitval groter.

“Mantelzorgers denken meestal dat deze zorgtaak hun eigen verantwoordelijkheid is. Ze hebben deze zorg naast een baan, huishouden en sociaal leven. En om hulp vragen komt meestal niet in hen op. Zolang het uitvoeren van deze zorgtaak niet te lang duurt, is het vaak wel te combineren. Denkt men. Ondertussen gaat het gewone leven door en houdt de mantelzorg aan, maar tegen welke prijs?”

               ‘Mantelzorg kan een behoorlijke impact op iemands welzijn hebben’

Voor mantelzorgers is daarom niet voor niets hulp beschikbaar. Er zijn verschillende instanties, waaronder de gemeente, die kunnen meekijken naar de specifieke situatie. Zij kunnen ondersteuning en advies bieden bij het inschakelen van extra hulp en het organiseren van de zorgtaken. “Wat kun je bijvoorbeeld door anderen laten doen? En hoe kan je het voor jezelf beter regelen waardoor je zelf in balans blijft? Durf naar je situatie te kijken en kritisch te zijn: is het wel realistisch wat je nu doet? Heb je (meer) hulp nodig? En zo ja: wat heb je dan nodig? Benut je hulptroepen en stel je vragen!”

Eva adviseert mantelzorgers om de situatie bespreekbaar te maken op het werk. “Informeer je leidinggevende; vertel dat je er een zorgtaak bij hebt en welke zaken bij deze zorg horen. De oplossing is vaak logischer en makkelijker dan je denkt. Wellicht is het in overleg met je werkgever mogelijk je werkuren flexibel in te richten. Dit kan je al enorm veel regelvrijheid geven. Het gevaar bestaat echter wel dat dit nieuwe patroon snel ‘gewoon’ wordt. Tijd voor jezelf nemen schiet er dan alsnog bij in. Terwijl dit een belangrijke factor is om in balans te blijven op de lange termijn.”

               ‘Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen’

Denk jij dat er in jouw baan weinig mogelijkheden zijn om je uren flexibel in te richten? In een open gesprek blijken er vaak meer mogelijkheden te zijn dan vooraf gedacht. Denk aan tijdelijke aanpassingen in werktijden en taken. Of het inzetten van speciale vormen van verlof. Soms is het informeren van je werkgever over jouw situatie al een deel van de oplossing.

Ben je leidinggevende? Vraag je werknemers dan regelmatig hoe het met ze gaat. Wat heeft iemand nodig en wat kun jij als werkgever doen? Wat is haalbaar voor jullie beiden? En wat is prettig voor de directe collega’s? Naast praktische hulp qua werkzaamheden, kan emotionele steun ook veel betekenen. Maak goede afspraken en blijf met elkaar praten om er beter op in te kunnen spelen als de situatie daarom vraagt.