chatsimple

Stoppen met roken programma: wat zit er in een sigaret?

24 nov 2021
Wat zit er in een sigaret?

Dat roken slecht is weten we allemaal wel. Met de afbeeldingen en teksten op sigarettenpakjes worden rokers bewuster van de risico’s gemaakt. Toch weten de meeste rokers niet welke chemische stoffen sigaretten bevatten. We zetten er een aantal voor je uiteen.

Koolmonoxide

Laten we beginnen met koolmonoxide. Dit is de stof die vrijkomt bij de verbranding van tabak. Deze stof komt in het bloed en neemt de plek van zuurstof in. Minder zuurstof betekent een slechtere conditie. Je merkt dat je sneller buiten adem bent en dat je sporten minder lang volhoudt.

Nicotine

Nicotine is de verslavende component in sigaretten. 7 seconden nadat je de eerste trek van een sigaret hebt genomen bereikt deze stof je hersenen. Deze kan je voor even een euforisch gevoel geven en dat maakt roken verslavend. Nicotine wordt echter ook heel snel weer afgebroken en zodra de nicotine uit je lichaam is, heb je meteen weer zin om te roken.

Teer

Bij de verbranding van tabak ontstaat ook teer. Dit is een bruine kleverige stof die in je longen terecht komt. De zwarte longen waar je ongetwijfeld weleens afbeeldingen van hebt gezien, ontstaan door teer. Teer bedekt de trilhaartjes, waardoor de welbekende rokershoest ontstaat. De longen doen een poging om zichzelf schoon te maken, maar dat lukt met regelmatig roken niet meer.

Additieven

Buiten bovengenoemde stoffen voegen tabaksfabrikanten verschillende verslavende stoffen en smaakmakers toe aan tabak. Voorbeelden van deze stoffen zijn suikers, cacao en vanille. Hierdoor wordt het lekkerder (en verslavender) om te roken.

En verder…

Dit is nog lang niet alles. Er zitten in totaal ongeveer 4000 chemische stoffen in sigaretten. Voorbeelden zijn ammoniak, butaan, arseen aceton. Dit zijn stoffen die je ook terugvindt in producten zoals WC-reiniger of nagellakremover. 70 van de stoffen die in sigaretten zitten, zijn kankerverwekkend. Je behaalt dus erg veel gezondheidswinst door te stoppen met roken.

Wil je stoppen?

Stoppen met roken is allesbehalve makkelijk. Medipro kan jou helpen om voorgoed met de tabak af te rekenen door middel van persoonlijke en telefonische coaching om jou te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van je eigen risico! Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Wil je meer informatie over de mogelijkheden of meteen in contact komen met een adviseur? Meld je dan aan via onderstaande button!

Dit wil ik

Medipro ondersteunt ook werkgevers die hun werknemers helpen met stoppen met roken. Help je werknemers op weg naar een goede gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid en neem contact op via onderstaande link:

Ik ben werkgever