chatsimple

Week van de mentale gezondheid: haal het meeste uit je werkende leven!

21 mei 2024

 

SpecialistenNet maakt écht impact door medewerkers hun talenten optimaal te benutten, zodat ze het meeste uit hun werkende leven halen.

Meer dan de helft van het verzuim in Nederland wordt veroorzaakt door psychische klachten. Niet alleen klachten die ontstaan door werkstress, burn-out, depressies of angststoornissen: ook kunnen trauma’s, verlies en andere gebeurtenissen in privé situaties leiden tot (langdurig) verzuim.

Ook al worden psychische klachten tegenwoordig wel makkelijker besproken, nog steeds worden deze door veel mensen niet erkend of bespreekbaar gemaakt. Ook weten personen, werkgevers en verwijzende partijen niet altijd goed welke weg het beste bewandeld kan worden voor de soort klachten en problematieken. Onze partner SpecialistenNet biedt mentale ondersteuning d.m.v bedrijfsmaatschappelijk werk, coaching en psychische hulp. En dat doet ze zonder lange wachtrijen, met persoonlijke trajecten op maat én preventie volgens het 5-O model.

SpecialistenNet
Twintig jaar geleden werd SpecialistenNet opgericht. De GGZ (Geestelijke GezondheidsZorg) kampte toen al met lange wachtlijsten en werkgevers zaten met de handen in het haar door de afhankelijkheid van de zorgmarkt. SpecialistenNet speelde hierop in door diverse specialistische programma’s te ontwikkelen. Met coaching en psychologische ondersteuning op maat helpt SpecialistenNet werkgevers in Nederland met de mentale uitdagingen van medewerkers. “Ons doel is om talent bij organisaties te laten bloeien”, aldus commercieel directeur Melvin Klink. “Door te focussen op de talenten van de mens en de positieve aspecten zoals drijfveren en energiegevers kunnen we kijken naar wat wél kan.” Onze trajecten zijn gericht op de positieve psychologie en zijn stuk voor stuk uniek. Iedereen is immers anders en voor elke persoon zijn de antwoorden op de vraag ‘hoe krijgen en houden we deze medewerker op een duurzame manier aan het werk?’ “verschillend.”

Diverse specialisaties
Met een team van ruim 120 specialisten, verdeeld door heel Nederland en door partnerships met verschillende partijen, biedt SpecialistenNet een breed scala aan mogelijkheden en dát zonder lange wachtlijsten. “We hebben veel verschillende specialisaties in huis.” Naast EMDR kunnen wij ook psychologische ondersteuning en coaching bieden in geval van bijvoorbeeld overgangsklachten, rouw- en verlies, geboortetrauma en transgenderzorg. Ook bieden we onze diensten in dertien verschillende talen aan, waaronder Turks, Pools en Engels. Omdat ons netwerk enorm uitgebreid is, kunnen we vaak ook hele specifieke vraagstukken oplossen. Om die reden is ons netwerk altijd in beweging. “De diversiteit in specialisaties én onze korte wachttijd maakt ons echt uniek.”

Maatwerk
In tegenstelling tot standaard GGZ-protocollen, biedt SpecialistenNet volledig gepersonaliseerde zorgtrajecten. “We stimuleren dat medewerkers gezond aan het werk blijven.” Want met het positieve uitgangspunt ‘werk is goed, werk is gezond’ kunnen (kleine) aanpassingen in het werk ook weer energiegevers en positieve uitzichten opleveren. Elk behandelplan is uniek en afgestemd op de individuele behoeften van de persoon. Hierbij kijken we zowel naar effectieve therapievormen als
praktische modules die aansluiten bij de specifieke problemen.

Focus op preventie
Door middel van preventie kan SpecialistenNet echt impact maken op organisaties waar de druk hoog is en de arbeidsmarkt krap. “We verleggen onze koers om organisaties in te laten zien dat je mentale gezondheid bij de bron moet aanpakken: preventief voor hun talenten te zorgen.” Dit hebben we geprobeerd te vangen in het 5-O model: talent & teams moeten we Opleiden rondom de signalen van mentale klachten. Klachten moeten we vervolgens Opmerken en op gaan acteren. Als je talent dreigt uit te vallen of uitgevallen is, moeten we zorgen dat je gaat Opknappen met een juiste specialist. Ben je onverhoopt toch uitgevallen, dan moet je weer Opbloeien. Tot slot gaan we zaken Ophelderen op psychosociale arbeidsbelasting inzichtelijk te maken op basis van onze data.
Er ligt een mooie taak voor werkgevers om het gesprek aan te gaan maar ook voor medewerkers om te leren wat je als werknemer zélf kan doen. Uiteraard blijven we mensen goed helpen wanneer ze al zijn uitgevallen. “Dan bekijken we hoe terugval voorkomen kan worden.”

Partnership met BrinQer
“Een casemanager van BrinQer werkte al met een van onze psychologen in haar vorige werkkring. Dat was zó goed bevallen dat ze de contacten met ons heeft gecontinueerd en inmiddels werken we alweer een aantal jaren met BrinQer samen. De contacten met de casemanagers van BrinQer zijn heel prettig en de lijnen zijn lekker kort. Voor BrinQer is het een grote toegevoegde waarde dat we geen lange wachtlijsten hebben en dat we op alle niveaus hoge service leveren. Gemiddeld vindt de eerste intake binnen een week na aanmelding al plaats. “Kwaliteit staat bij ons echt centraal, dit geldt niet alleen voor onze mensen en trajecten maar ook voor onze partners.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden van SpecialistenNet of heb je een specifiek vraagstuk waar je met ons over wilt sparren? Neem contact op met onze casemanagers of onze binnendienst via goedeservice@brinQer.nl!