chatsimple

Wereldgezondheidsdag 2024: investeer in welzijn en gezonde medewerkers!

8 apr 2024

Op Wereldgezondheidsdag vraagt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd aandacht voor gezondheid en ziektes. Dit jaar staat het thema in het teken van “Mijn Gezondheid, Mijn Recht”. Een krachtige boodschap die ons eraan herinnert dat gezondheid een fundamenteel recht is voor iedereen.

Als werkgever hebben we een belangrijke rol in het bevorderen van gezonde keuzes op de werkvloer. Gezonde medewerkers zijn immers de ruggengraat van een succesvol bedrijf en wanneer we investeren in het welzijn van onze medewerkers, plukken we daar op verschillende manieren de vruchten van:

  • Verhoogde productiviteit; gezonde medewerkers zijn productiever. Ze hebben meer energie, zijn beter bestand tegen stress en kunnen zich beter concentreren. Dit vertaalt zich naar efficiëntere werkprocessen en betere resultaten.
  • Lager ziekteverzuim; een gezonde levensstijl vermindert het risico op ziektes. Medewerkers die goed voor zichzelf zorgen, zijn minder vaak ziek en melden zich minder vaak ziek. Dit bespaart niet alleen kosten, maar zorgt ook voor continuïteit in de werkzaamheden.
  • Positieve bedrijfscultuur; een focus op gezondheid creëert een positieve bedrijfscultuur. Medewerkers voelen zich gewaardeerd en gesteund. Dit leidt tot meer betrokkenheid, tevredenheid en loyaliteit.
  • Minder werk gerelateerde stress; gezonde gewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap, verminderen stress. Medewerkers die zich goed voelen, kunnen beter omgaan met de uitdagingen op het werk.
  • Aantrekkelijk werkgeverschap; bedrijven die investeren in gezondheid en welzijn trekken talent aan. Potentiële medewerkers zoeken naar werkgevers die om hun welzijn geven. Een gezonde werkomgeving is een troef bij het werven van nieuw personeel!

Enkele stappen op een rij die we kunnen nemen om een gezonde werkomgeving te creëren:

  • Gezonde voeding; laten we onze medewerkers voorzien van gezonde opties. Denk aan vers fruit, groenten, volkorenproducten en magere eiwitten. Door gezonde snacks aan te bieden, kunnen we bijdragen aan een betere algehele gezondheid van onze teams.
  • Water als basis; vervang suikerhoudende (fris)dranken door water. Een goed gehydrateerd team presteert beter en voelt zich energieker. Zorg dus voor voldoende waterpunten op kantoor.
  • Beweging stimuleren; moedig beweging aan tijdens de werkdag. Denk aan sta-bureaus, lunchwandelingen en fietsen naar het werk. Een actieve levensstijl vermindert het risico op obesitas en andere gezondheidsproblemen.
  • Voorlichting; informeer medewerkers over gezonde gewoonten en verwijs ook naar het Nationaal Preventieakkoord 2018 waarin afspraken zijn gemaakt om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik terug te dringen. In 2040 zouden veel minder mensen met obesitas in Nederland moeten zijn. Door medewerkers te stimuleren een gezonde leefstijl te houden, dragen we ook aanvullend bij aan het behalen van dit gezamenlijke doel.
  • Gezondheidsprogramma’s; overweeg gezondheidsprogramma’s op de werkvloer. Denk aan workshops over voeding, stressmanagement en beweging. Investeer in het welzijn van jouw medewerkers.

Laten we samen streven naar een gezonde en productieve werkomgeving. Want gezondheid is niet alleen een recht, maar ook een investering in de toekomst!