chatsimple

Werkplezier in de Zorg: ‘Patiënten kunnen op mij bouwen’

25 jan 2022

Graag stellen wij Mars de Jong voor, verpleegkundige en praktijkopleider bij Klimmendaal revalidatiecentrum. Sinds 2001 heeft Mars zich aan Klimmendaal verbonden en nog steeds ervaart hij veel werkgeluk en voldoening in zijn baan. Dat het inmiddels alweer 20 jaar geleden is dat hij deze stap heeft genomen, kan hij zelf haast niet geloven.

‘Wat is de tijd snel gegaan, ik schrik er bijna van dat het alweer zo’n lange tijd is.’

Na de afronding van zijn opleiding in het ziekenhuis in Den Haag, is Mars daar blijven werken. Maar al snel merkte hij dat hij zich niet goed op zijn plek voelde. “Ik miste de echte connectie met de patiënt en besloot dat dit het niet was voor mij. Na mijn verhuizing naar Arnhem ben ik begonnen met een baan bij Rijnstate ziekenhuis maar daar ervoer ik hetzelfde gevoel. Iemand uit het flexteam wees mij op Klimmendaal revalidatiecentrum en toen heb ik meteen een open sollicitatie gestuurd.”

Als verpleegkundige bij Klimmendaal heeft Mars te maken met verschillende situaties en patiënten. Zo begeleidt hij bijvoorbeeld orthopedische behandelingen maar ook patiënten die door hersen-of spieraandoeningen of chronische klachten moeten revalideren. “Het mooiste van mijn werk vind ik de échte connectie met de patiënt. Samen zoeken we naar de grenzen, verleggen we grenzen en bereiken we samen het eindpunt van een behandeltraject. Ik werk ook veel samen met andere specialisten zoals de ergo- en fysiotherapeuten maar ook met de psychologen tijdens het behandelproces. Geen dag is hetzelfde.’

‘Samen met de patiënt werken aan het hele traject, dát vind ik het mooiste van mijn werk’

Mars volgt altijd zijn gevoel. Een specifieke situatie heeft hem bevestigd dat hij altijd zijn instinct moet volgen. “Bij de start van een ochtenddienst kwam ik een patiënte checken die in de nacht ziek was geworden. Ik zag meteen dat er duidelijk iets goed mis was en heb direct de arts gebeld omdat ik het gevoel had dat er niet snel genoeg gehandeld was in de nacht. De patiënte kreeg die ochtend in het ziekenhuis te horen dat ze zou zijn overleden als ik niet zo snel had gehandeld. Ze was mij zo ontzettend dankbaar voor mijn handelen. Dit moment zal mij altijd bijblijven, ik vond het zo heftig om te horen en ik had de schrik er goed in zitten. Ik doe mijn patiënten geen beloftes die niet waargemaakt kunnen worden en ben altijd eerlijk en realistisch. Ze moeten altijd op mij kunnen bouwen.”

‘Patiënten kunnen op mij vertrouwen’

Naast zijn rol als verpleegkundige, is Mars ook Praktijkopleider. Hij houdt zich bezig met de werving, plaatsing en begeleiding van stagiairs bij Klimmendaal. Hij vindt het mooi om te zien dat stagiairs aangenaam verrast worden door het werk wanneer ze stage komen lopen. “De stages worden vaak gezocht in een ziekenhuis, daar lijkt de grootste interesse bij stagiairs nog altijd te liggen. De revalidatiezorg zou wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen bij de scholen. We doen hier fantastisch mooi en dankbaar werk, en ik ben ervan overtuigd dat ons vak veel meer jongeren aan zal spreken. Het werk is heel divers en echte aandacht voor de mens staat altijd centraal.”