chatsimple

“Zonder hulp van het UWV en de sturing vanuit BrinQer weet ik niet of ik had gedaan wat ik nu doe”

28 nov 2022

Het team van Re-integratiespecialisten en Inzetbaarheidsadviseurs van BrinQer | jouw arbodienst begeleidt o.a. voor het UWV mensen (weer) naar werk. In dit artikel vertelt Xander Veeneman zijn verhaal over het Werkfit traject dat hij onder begeleiding van onze inzetbaarheidscoach en re-integratie specialist Lisette Hilgenkamp heeft afgelegd.

 

Xander Veeneman is loop & personal trainer en begeleidt met XSportBewust mensen met o.a. kracht-, gewicht-, conditie- en looptraining en consults op gebied van voeding en gewicht. Inmiddels is Xander ook medisch personal trainer om mensen met fysieke beperkingen te begeleiden en helpt mensen (weer) werk- en sportfit te krijgen als Mindful Run and Walk Instructeur.

 

Hoe het begon
De motivatie om mensen (weer) werk- en sportfit te krijgen, komt grotendeels vanuit zijn eigen ervaringen. In 2017 kampte Xander voor het eerst met burn-out klachten. “Ik heb altijd in de sales gewerkt en maakte behoorlijk veel uren en afstanden. Toen ik op een bepaald moment burn-out verschijnselen vertoonde, heb ik mij op advies van de huisarts ziekgemeld. Omdat ik min of meer gedwongen na 6 weken weer aan het werk moest en erachter kwam dat mijn klachten nog niet waren opgelost, hakte ik wat praktische knopen door. Ik ging bij een ander bedrijf aan de slag en kon in deze functie meer in deze omgeving werken zodat ik kortere dagen en afstanden kon maken.” Ruim 1,5 jaar later kwam Xander alsnog thuis te zitten. “Ik kon het letterlijk niet meer opbrengen om te werken, ik voelde aan alles in mijn hoofd en lichaam dat het niet meer ging. De eerste weken heb ik in zware ontkenning gezeten en dacht ik dat ik gewoon even wat langer rust en tijd nodig had. Ik bleek echter in een zware depressie te zijn terechtgekomen.”

Behandeling
Op advies van de huisarts ging Xander een behandelingstraject bij een psychotherapeut in. “Mijn klachten bleken nog dieper te zitten en veel dingen vielen ook op zijn plek. Door mijn werk was ik bijvoorbeeld veel onderweg en al die telefoontjes in de auto waren onbewust afleidingen om niet aan bepaalde gevoelens te hoeven denken. Ik heb die signalen van mijn lichaam te lang genegeerd en ontvlucht. In het voorjaar van 2020 ben ik samen met mijn vrouw begonnen met het maken van fietsritten na mijn therapiesessies. Gezamenlijk fietsen werkte voor mij heel goed om de sessies met de psychotherapeut op me in te laten werken en gaf ons ook de gelegenheid samen over alles te praten. De beweging na mijn therapie gaf me ook weer energie. Kort daarna ben ik begonnen met hardlopen en vond ook in deze manier van beweging veel rust en ondersteuning bij de verwerking.”

Werkfit traject
Medio 2020 kwam Xander vanuit het UWV in een Werkfit traject en werd in contact gebracht met re-integratiespecialist en inzetbaarheidscoach Lisette Hilgenkamp. Xander zat inmiddels al negen maanden thuis. “Met Lisette heb ik een aantal gesprekken gevoerd zowel telefonisch als op kantoor. Door goed te luisteren en aan te voelen heeft zij de juiste match voor mij kunnen maken. Ze heeft mij in contact gebracht met Infinite Growth voor een intensief coaching programma om weer structuur in mijn dagen en balans in energie te krijgen, maar ook om te onderzoeken waar mijn belastbaarheid lag. Na de zomer ben ik naast de coaching ook begonnen met smallgroup trainingen bij Infinite Growth. In kleine groepen van 5 personen was het keihard werken. In combinatie met de coaching kreeg ik niet alleen discipline maar ook routine terug. Ik werd extra gemotiveerd een gezondere leefstijl te volgen.”

“Dat vind ik zo mooi aan BrinQer: je krijgt niet alleen hulp bij de vraag ‘hoe gaan we ervoor zorgen dat je weer werkfit wordt?’ maar er wordt naar je geluisterd en er wordt aandacht gegeven aan wat er écht bij je past.”

Van Werkfit naar werkervaring
Door het coaching traject kreeg Xander ook een andere kijk op het leven. “En door alle gesprekken kreeg ik ook een andere kijk op wat ik nou écht wilde. Een jaar voordat ik uitviel heb ik vrijwillig een dag per week VMBO les gegeven in Dienstverlening en Producten want ik dacht eigenlijk altijd dat ik het onderwijs in wilde na de sales. Maar gedurende het traject bij Infinite Growth bleek dat de sportwereld heel goed in mijn straatje paste. En zo werd mijn Werkfit plek eind 2020 een werkervaringsplek.”

Vanaf dat moment werkte Xander mee als trainer en al snel draaide hij zelfstandig al trainingen met groepen. De werkervaringsperiode van drie maanden werd verlengd en in de periode die volgde kwam Xander door omstandigheden alleen voor de groepen te staan. Na een paar maanden wendde Xander zich weer tot Lisette. “Ik had behoefte aan een sparringpartner om mijn voortgang te bewaken en mijzelf in acht te nemen. Ik was bang dat ik anders over mijn grenzen heen zou gaan. Lisette heeft mij altijd in laten zien dat ik allereerst aan mijzelf moest denken en vooral loyaal aan mijzelf moet zijn, zonder mij een richting op te sturen. We hebben aan het eind van deze tweede periode een fijn gesprek gehad in een informele setting om te bespreken of ik zo wel door moest gaan en of ik wel op mijn plek zat. Lisette heeft mij geholpen om zelf te kiezen en besluiten te nemen, ze heeft me hierin echt heel goed ondersteund.”

Van werkervaring naar zelfstandige
Zowel met het UWV als met BrinQer was ik al in gesprek over de vervolgplannen die ik had voor mijn ontwikkeling. Toen ik het besluit had genomen om afscheid te nemen van Infinite Growth ging alles in een stroomversnelling. De opleidingen die ik wilde volgen werden goedgekeurd en ik kon mij verder ontwikkelen en doen wat ik wilde: me breder inzetten in de wereld waarin ik wilde werken. Ik kwam in contact met het Dennis Licht van het Loop Expertisecentrum Apeldoorn voor een stageplek op het gebied van looptraining en draai sinds maart dit jaar mee voor de looptrainingen, groepstrainingen en personal training. In april heb ik XSportBewust opgericht. Ik werk inmiddels als zzp-er en word door zowel personen als bedrijven ingehuurd.”

“Lisette zegt altijd dat ik het zelf heb gedaan maar zonder hulp van het UWV en het goede meedenken en sturing vanuit BrinQer weet ik niet of ik hier nu had gezeten en zou doen wat ik nu doe. Ik heb nog steeds af en toe mindere dagen, maar ik ga nu wel anders om met mijn agenda en structuur en het dealen met afwijkingen hierin. En uiteindelijk wil ik mensen met depressies en burn-out klachten helpen hieruit te komen en te werken naar een beter versie van zichzelf waarin ik als ervaringsdeskundige met ze mee mag lopen in de stappen in het proces.”

Wil je ook eens met Xander meelopen? Kijk dan eens op www.xsportbewust.nl