chatsimple

Bredenoord vertelt: ‘Gesprekken met coach helpen het verzuim laag te houden’

Bredenoord heeft wereldwijd 450 mensen in dienst, waarvan 300 in Nederland. Dit jaar werkt Bredenoord 10 jaar samen met BrinQer. Mandy Weijenberg, HR manager Bredenoord Nederland, vertelt ons over het PMO (Preventief Medisch Onderzoek) dat BrinQer vorig jaar bij hen heeft uitgevoerd.

 

“Uit een standaard PMO krijg je niet altijd de antwoorden waar je naar op zoek bent. Daarom had BrinQer een aantal modules toegevoegd. Doordat we de behoeftes van onze medewerkers duidelijk in kaart kregen, kunnen we nu maximaal inspelen op hun gezondheid en duurzame inzetbaarheid.”

 

Generieke resultaten

“Na zo’n PMO krijg je de resultaten op generiek niveau terug. Hierdoor zagen we bijvoorbeeld dat op sommige afdelingen veel mensen roken. Naast roken gaan we ons de komende tijd ook focussen op: werkdruk, stress, voeding en sport.”

Vitaliteitsbudget

“Zo zijn we momenteel aan het onderzoeken onder welke voorwaarden wij een vitaliteitsbudget beschikbaar zouden kunnen stellen. Een budget waarbij de medewerker zelf bepaalt waarvoor hij het inzet. Denk aan een fitnessabonnement, voedingsadvies of een opleiding.”

Kwartaaloverleg

“Een keer per kwartaal hebben we sociaal medisch overleg met BrinQer. Naast mij en onze casemanager Marloes zijn daarbij ook de coach bedrijfsmaatschappelijk werk en de bedrijfsarts aanwezig. De focus ligt dan op preventie. We kijken met name waar de coach kan worden ingezet. Zodra we signalen van werkdruk of stress krijgen, schakelen we hem in. Onze medewerkers vinden dit erg prettig.“

Geen wachtlijsten

“Onze coach is altijd beschikbaar. Je kunt hem vandaag bellen en morgen op gesprek. Deze gesprekken gaan niet altijd over werk, soms ook over privézaken. Wat de oorzaak van de stress ook is; ons belang is dat we voorkomen dat medewerkers uitvallen.”

Veelvuldig gebruik

“De ene medewerker heeft eens per drie weken een gesprek, de ander eens per twee maanden. Al naar gelang de behoefte van de medewerker. De drempel is laag, waardoor er veelvuldig gebruik van wordt gemaakt. Het helpt ons het verzuim laag te houden.”

Sparringpartner

“Marloes is voor ons een belangrijke sparringpartner. Ze kent de organisatie, maar ook de medewerkers. Ze weet precies wat elke medewerker nodig heeft. De één een duwtje in de rug, de ander moet juist afgeremd worden.”

Persoonlijk bedankje

Een paar maanden geleden ontving Mandy dit mooie bericht van een medewerker: ‘Bij deze wil ik Bredenoord bedanken dat ik gesprekken heb mogen voeren met Albert Hagen. Ik ben blij dat er budget is om geestelijke gezondheid aan te pakken. Na een aantal gesprekken kan ik met kleine veranderingen nu binnen mijn grenzen blijven. Hierdoor is mijn stresslevel gedaald. Ik ben me er bewust van dat het een cadeau is om deze gesprekken kosteloos te mogen volgen.’

Over Bredenoord

Bredenoord zorgt overal ter wereld – op plekken waar het niet vanzelfsprekend is – voor energie, zodat klanten hun werk kunnen (blijven) doen. Denk aan de verhuur van aggregaten, lichtmasten en kabels.