chatsimple

Het Maanderzand vertelt: ‘Ze hebben een unieke visie op verzuim en mét succes’

Het Maanderzand is een woonzorgcentrum in Ede waarin wonen minstens zo belangrijk is als zorg. De stichting biedt ouderen goed onderdak, veiligheid en geborgenheid, contacten, een maaltijd uit eigen keuken, en de nodige hulp en ondersteuning. Met 300 medewerkers is het belangrijk om het personeel fit en gezond te houden. Petra van de Vuurst-Schoorl, P&O adviseur en teamleider bij Het Maanderzand, zet zich hier samen met BrinQer voor in.

“Een jaar of vijf geleden was ik op zoek naar een arbeidsdeskundige voor een medewerker met gezondheidsklachten. Via mijn netwerk kwam ik bij BrinQer terecht. Ik vond de samenwerking zó plezierig dat ik nieuwsgierig werd naar de rest van de organisatie en dus heb ik contact gezocht met de directie voor een afspraak.”

Preventief veel te winnen

De match was daarna snel duidelijk. “Toen ik Arjan hoorde over zijn visie op verzuim, werd ik nog meer getriggerd. BrinQer focust zich op preventief beleid, dus op de medewerkers die gezond en fit aan het werk zijn. Die visie deel ik. Hoe zorg je dat je gezonde medewerkers gezond en fit blijven? Zo’n aanpak is mijn optiek vele malen krachtiger dan alleen de focus op medewerkers die al ziek zijn. Dus het volgen van de Wet Verbetering Poortwachter en een 6-wekelijks bezoek aan de bedrijfsarts. Preventief valt er veel te winnen.”

Aanstekelijk enthousiasme

“Het enthousiasme dat er bij BrinQer vanaf spat, werkt aanstekelijk. Ik weet niet hoe ze het doen, maar ze hebben ongetwijfeld een goede recruiter in huis om de juiste mensen aan boord te krijgen”, lacht Petra. “Geen vraag is te gek en er is altijd een oplossing. Ze hebben een hele positieve benadering van ziekteverzuim. Bovendien is alle kennis in huis, en actueel, dat is ook erg fijn. Voor onze casemanager Karen heb ik 1 woord: fantastisch! Ze is kundig, ze werkt gestructureerd en afspraak is afspraak. Ze komt met ideeën waar ik niet opgekomen was.”

Teamleiders getraind

Elk team heeft bij Het Maanderzand een teamleider. “Karen is onlangs een ochtend bij ons geweest om alle teamleiders nog eens te vertellen over de Wet Poortwachter en over andere praktische zaken rondom preventief verzuim. Hoe zorg je ervoor dat de volgende ziekmelding bij een medewerker kan worden voorkomen?”

Meerdere successen

“Inmiddels hebben we meerdere medewerkers succesvol kunnen herplaatsen binnen Het Maanderzand. Als iemand uitvalt vanwege een bepaalde beperking, dan houdt het bij ons niet op. We kijken liever naar: Welke taken kun je nog wel? Welke taken moeten we bij je weghalen? En hoe kunnen we de functie herinrichten zodat je nog wel binnen onze organisatie past? Kortom: hoe houden we je aan boord?”