
Van wandelcoaching in de natuur tot bokstraining in de ring, sinds zo’n anderhalf jaar is beweging een belangrijk onderdeel van onze trajectbegeleiding. Omdat we merken dat praten alleen niet altijd de oplossing is en beweging een goed middel ter ondersteuning van onze coaching. Fysieke beweging maakt stofjes los in de hersenen die iets met mensen doen. Zelf heb ik er hele positieve ervaring mee. Na een coachingstraject van drie maanden ben ik inmiddels dertig kilo afgevallen, maar bovenal heeft het me meer focus opgeleverd. Je bent heel doelgericht bezig en dat werkt. Ik voel me sindsdien een stuk gezonder en fitter.
Benieuwd wat beweging doet en hoe we dit toepassen in de dagelijkse praktijk?
Als arbodienstverlener is duurzame inzetbaarheid één van onze pijlers en dat komt in al onze trajecten tot uiting. Naast het uitvoeren van een adequaat re-integratie traject is beweging een belangrijk onderdeel, omdat het heeft te maken met fitheid en meer energie. Dit kun je in je werk steken, of gebruiken om op zoek te gaan naar een andere baan. Vaak komt iemand uit een lastige situatie en helpen wij diegene om letterlijk ‘in beweging’ te komen. Zowel mensen met fysieke als mentale beperkingen. Beweging zorgt voor fitheid, kracht, lenigheid en mobiliteit. Als je hierin vooruitgaat denk je ‘dat heb ik toch mooi voor elkaar gebokst’ en dat geeft weer zelfvertrouwen.
Grenzen opzoeken onder begeleiding
Op allerlei verschillende manieren zetten we beweging in. Soms merk je dat mensen bang zijn om te bewegen, en dat ze onder begeleiding hun grenzen opzoeken. Zo begeleidde ik een man waarbij een volledig tweede spoortraject fysiek niet mogelijk was. Daarom bedachten we een op maat gemaakt traject met een personal trainer. Met lichte bewegingen, zoals wandelen en een balletje trappen. Als je iemand in beweging krijgt, gebeurt er meer. Naast oriënteren op de arbeidsmarkt, wat voor deze man al een hele stap is, bied je op deze manier toch een hoogwaardiger traject, zowel voor de werknemer als de opdrachtgever. Ik denk dat die man anders nog steeds met de gordijnen dicht had gezeten.
Belastbaarheid vergroten met push ups?
Ook doen we UWV-trajecten, waarbij er twee keer per week wordt gesport en één keer per week gecoacht, en dat drie maanden lang. Denk bij sporten aan cross fit training, een combinatie tussen krachttraining en fitness, aangepast aan ieders niveau. Best pittig hoor, laat je ego dan maar even buiten. Push ups, sit ups, pull ups. Met als doel de belastbaarheid van iemand te vergroten en persoonlijke doelstellingen te halen.
Actief of juist rustiger aan
Onze bewegingstrajecten zijn overigens volkomen vrijwillig, niemand wordt ergens naartoe gestuurd. Het moet natuurlijk wel bij iemand passen. Sommige mensen hebben iets nodig om in actie te komen, zoals cross fit of boksen om bijvoorbeeld boosheid te reguleren. Maar je hebt ook mensen die juist behoefte hebben om tot rust te komen, en dat kan met bijvoorbeeld yoga of wandelcoaching. Er zijn zoveel mogelijkheden, wij barsten in elk geval van de ideeën!
PS: Meer informatie over onze trajecten vind je hier.
Marije Veldpape is werkzaam bij BrinQer als re-integratie coach en is in opleiding tot arbeidsdeskundige
Neem contact op!